- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Папа на „ходочашћу покајања“

© AP Photo / Gregorio BorgiaПапа Фрања на церемонији канонизације у Ватикану
Папа Фрања на церемонији канонизације у Ватикану - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Пратите нас
Папа Фрања данас ће допутовати у Канаду на, како га је сам назвао, „ходочашће покајања“, да би се извинио за злостављање деце староседелаца која су присилно довођена у школе које су углавном водили католички свештеници.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Папино путовање организује Канадска конференција католичких бискупа, а папа Фрања ће посетити Едмонтон, Квебек и Икаулиту, преноси Танјуг писање Ројтерса.
Први блокови бесплатних улазница за јавност подељени су 10 до 20 минута након што су стављени на располагање, навео је портпарол Канадске конференције католичких бискупа, а хиљаде улазница издвојено је за староседеоце, који су били жртве малтретирања у принудним школама кад су били деца.
Између 1881. и 1996. године више од 150.000 деце староседелаца одвојено је од својих породица и доведено у школе, а циљ тих установа је био да асимилирају аутохтону децу.
Многа деца су изгладњивана, премлаћивана и сексуално злостављана у систему који је Канадска комисија за истину и помирење назвала „културним геноцидом“, наводи Ројтерс.
Иако су канадски лидери знали да велики број деце умире у тим школама од 1907. године, ово питање је дошло у први план тек када су прошле године откривени необележени гробови у близини школа.
Папа Фрања се извинио због улоге католичке цркве у принудним школама у Канади раније ове године, током посете домородачких делегата Ватикану, а сада долази да се извини на канадском тлу.
Преживеле жртве и домородачки лидери изјавили су за британску агенцију да желе више од извињења.
Многи захтевају финансијску компензацију, враћање артефаката који припадају аутохтоној култури, објављивање школских записа, као и да папа подржи изручење оптуженог злостављача и донесе булу или едикт којим би укинуо доктрину из 15. века, по којој колонизатори имају право да одузимају све што желе од аутохтоног становништва, преноси британски медиј.
Папа Фрања, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2021
Трудо позвао папу у Канаду да се извини староседеоцима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала