- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Под контролом највећи пожар у историји Словеније

Пратите нас
Пожар на Красу, највећи у историји Словеније, стављен је под контролу, саопштили су данас словеначки званичници након обиласка подручја захваћених ватреном стихијом у северном делу Краса.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Они су захвалили ватрогасцима који су се седам дана борили са ватром, као и суседним и другим државама на помоћи, преноси хрватски Индекс.
Словеначки премијер Роберт Голоб рекао је током посете Красу да је изгорело око 3.500 хектара земље, преносе словеначки медији.
Он је најавио и мере за борбу против последица пожара, као и мере за спречавање избијања пожара овако великих размера, додаје СТА.
Словеначки председник Борут Пахор захвалио је ватрогасцима и ваздушним снагама на њиховој преданости протеклих седам дана и оценио да је показана велика солидарност, не само у Словенији, него и шире.
У гашењу пожара учествовало је 13 хеликоптера и авиона из Србије, Словеније, Хрватске, Аустрије, Мађарске и Италије, а Пахор је рекао да све то даје наду да ће се ова ситуација ускоро завршити.
Шеф интервентне јединице Симон Вендрамин рекао је да верује да је пожар сада под контролом, али је нагласио да ће се подручје посматрати још неколико дана како би се обезбедило да пожар не избије поново, преноси Танјуг.
На терену је тренутно око 1.500 ватрогасаца, али се очекује да се тај број смањи током ноћи, навео је Вендрамин.
Он је навео да су поједине линије ватре и даље активне, да се са њима боре ватрогасци и 10 летелица, а да највеће проблеме ствара ветар.
Министар одбране Марјан Шарец, који је такође посетио место пожара, рекао је да је око 2.000 људи активно учествовало у покушајима да се угаси пожар.
Портпарол ватрогасне службе Роберт Окорн изјавио је да је ноћ била мирнија од претходне, а да су се ватрогасци углавном фокусирали на западни део пожаришта према Локвицама и испод Костањевице на Красу.
Додао је да је јутрос око четири сата пала киша, али да није много помогла јер се све врло брзо суши.
Шумски пожари  - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
СВЕТ
Пожар у Словенији се проширио, буктиња видљива из свемира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала