- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Рампа за штедњу: Земље ЕУ не желе да буду пајаци Сједињених Држава

CC0 / Pixabay / ЕУ САД - илустрација
ЕУ САД - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Пратите нас
Земље Европске уније које су одбиле план штедње због евентуалних прекида у снабдевању гасом из Русије, не желе да буду пајаци САД. Размишљају о сопственим интересима, не желе да њихови грађани седе у хладним становима, схватају да нису увели санкције Русима, већ себи. Какав год план донели, Европа не може да преживи зиму без руског гаса.
Овако саговорници Спутњика, консултант Бранко Павловић и председник Скупштине Удружења за гас, Војислав Вулетић коментаришу вест да скоро половина држава ЕУ не прихвата план Европске комисије о штедњи гаса од 1. августа до краја марта следеће године за 15 одсто.
Да им шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен и њене колеге из Брисела диктирају висину температуре у становима током предстојеће зиме не желе, између осталих, Данска, Француска, Ирска, Италија, Малта, Грчка, Холандија, Пољска, Мађарска и Португалија.
Бранко Павловић објашњава да се земље, односно велики енергетски системи ЕУ сусрећу са неколико проблема истовремено. Једним делом то је резултат санкција против Русије, које су, каже, углавном санкције против чланица ЕУ, јер су њима створили велики мањак енергената на тржишту, а то значи да ће у кризном периоду бити страшан притисак на струју.
„Француски енергетски систем је у проблему једним делом због продаје њиховог главног произвођача струје „Алстома“, под присилним околностима, америчком „Џенерал електрику“ у Америци, па сада иду у стопроцентно подржављење свог главног енергетског дистрибутера. Заправо су у другом проблему, плаше се да би на отвореном тржишту струје Немачка могла да се појави са неограниченим свотама новца и да покупује све вишкове, тако да заправо рестрикције буду много горе“, каже Павловић.
© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаСеверни ток 1 поново је у функцији, али ЕК припрема мере штедње
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Северни ток 1 поново је у функцији, али ЕК припрема мере штедње

Рампа за штедњу, план нереалан

Он додаје да када буде страшан притисак на струју, онда ће се видети да у ствари струје нема довољно, а тада Европа улази у додатне проблеме. Зато је план штедње крајње нереалан.
Бриселска администрација седи у својим удобним кабинетима, ужива у својим енормним платама и кажу, ево, направили смо хаос у области енергетике ЕУ, а да ли може то да се ублажи ако се нешто смањи 15%? То је као да сам ја рекао да бих могао лепо да живим кад би ми неко дао додатних 10 хиљада евра, али одакле, шта то значи, од кога се то узима - то ме баш брига. Тако је и са овим планом, не знају како, ни на који начин да смањују потрошњу“.
Павловић додаје да се јужне земље буне, јер уопште немају проблеме у енергетском снабдевању, никад себе нису ни довеле до тих позиција. Пољска која је, такође против штедње, је, каже, себе унаказила одлуком да неће користити руски гас.
„Мислили су да ће Немачка моћи непрекидно испод жита да им враћа руски гас, а сад се показује да је то недовољно и немогуће, јер ће Немачка почети све да узима за себе. Све се то у још једној равни компликује политички нестабилностима у различитим државама, Пољска је политички врло нестабилна, Француска такође, Италија је политички врло нестабилна, сад им само још треба да Брисел прописује како су они нико и ништа и како ће им неко са стране одредити на који начин треба да преброде зиму. Ово је јако компликована ситуација у којој се заправо Брисел појављује као слон у стакларској радњи“, истиче Павловић.

Уместо да пуне, празне складишта

Војислав Вулетић оцењује да је план штедње не само нереалан, већ и сулуд, јер они који га доносе не схватају да је лето, топлане не раде, али вишак гаса се не убацује у подземна складишта, већ се она празне због недостатка гаса. Зато, каже не чуди што неке земље почињу да размишљају о сопственим интересима.
„На власти у Европи имате људе који не одлучују својом главом, већ наредбом из Вашингтона и дошли су у такву ситуацију да ће да упропасте своју државу, али и Европску унију. Мораће једноставно да схвате, енергија, храна и вода су нешто најважније на планети, Европска уније се одриче једног, а можда и другог, мислим на храну. Долазе у веома глупу ситуацију да остану и без једног и без другог, зато што воде туђу политику“, каже Вулетић.
© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаСкладиште гаса
Складиште гаса - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Складиште гаса
Тренутна просечна попуњеност складишта гаса земаља ЕУ мања је од 65 одсто, а циљ Брисела је 80. Форбс наводи да најмање залихе природног гаса имају Бугарска, 41,4 одсто, Хрватска 43,73, Летонија 48,78 и Мађарска са 46,83 процената.
Иако Северни ток 1 поново ради, поред плана штедње који је представљен, Немци увелико промовишу штедњу, траже од грађана да смање потрошњу, и врло је вероватно да ће наредне зиме у становима и радним просторима имати нижу температуру, али питање је да ли је немачка дисциплина могућа у Шпанији.
Министарка енергетике Тереза Рибера каже да влада у Мадриду неће наредити потрошачима да ограниче потрошњу гаса, нити законом уводити обавезу подешавања температуре кућних термостата, док Португалци примећују да би принудно смањење потрошње гаса због ниске производње електричне енергије могло би да доведе до нестанка струје на целом Пиринејском полуострву.

Нема помоћи Европи из Нигерије

Вулетић каже да је цела ситуација трагична, али и комична, јер је Северни ток 2, са капацитетом од 55 милијарди кубних метара фактички завршен, Европа би могла да се греје без проблема, када би била самостална.
Међутим, Европска унија тражи додатне испоруке гаса од Нигерије припремајући се за могуће смањење снабдевања руским. Званичници тврде да ЕУ увози 14 одсто својих укупних потреба ЛНГ из Нигерије и да постоји потенцијал да се ова количина више него удвостручи, кад се после августа поново отвори гасовод „Транс Нигер“, јер та земља тренутно ради на побољшању безбедност у делти реке Нигер.
Вучетић тврди да Нигерија нема довољан капацитет, каже да су то празне приче, јер се гас из те земље допрема као течни, у количинама које су занемарљиво мале, као и оне које ће стизати из САД.
© Sputnik / Владимир ФедоренкоШпорет на гас
Шпорет на гас - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Шпорет на гас
Американци су понудили 15 милијарди кубика ове године да дају Европи, то је 3 одсто европске потрошње. Замислите примите плату и баците 3 одсто, живећете као да и нисте бацили три одсто. Ето колико је значајно то што ће Американци да дају. Такође, Нигерија нема те капацитете којима би могла да помогне Европи“, каже.
Оба наша саговорника сматрају да се најбоље од свих поставила Мађарска чији је министар спољних послова Петер Сијарто отпутовао у Москву да купи додатне количине гаса. Молба ће бити хитно размотрена.
„Брисел и све водеће земље европске уније, прво направе нерационално, ненормално стање, а онда гледају како да га реше. Ово је као кад сте у рупи, онда прво престаните да копате, можда за почетак да се манете праћења америчких интереса и бесмислених идеолошких флоскула због којих сами себи уништавате енергетски потенцијал. Мађарска је два корака испред свих, а пре или касније цела Европска Унија ће доћи на ту позицију, јер је читав концепт неодржив, није у питању ова зима, за 30 година, опет неће постати одржив“, каже Павловић.
Коначну реч о плану Урсуле фон дер Лајен даће министри енергетике држава чланица ЕУ на хитном састанку 26. јула. Да би спровођење овог предлога постало обавезно потребно је да добије подршку најмање 15 чланица евроблока.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала