- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Да ли је подигао или уништио кошарку?

© AP Photo / Frank Franklin IIСтеф Кари (десно) – кошаркаш Голден Стејт Вориорса
Стеф Кари (десно) – кошаркаш Голден Стејт Вориорса - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Пратите нас
Плејмејкер Голден Стејта Стеф Кари изјавио је да сматра да је оставио снажан печат у НБА лиги, пошто тврди да је људима понудио другачији поглед на кошарку. Остаће дискусије око тога – да ли је побољшао или погоршао кошарку својим стилом игре.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Кари је члан Голден Стејта од 2009. године. Са Вориорсима је освојио четири шампионска прстена у НБА лиги, а последњи прошле сезоне.
Пре њега нисмо баш виђали толико покушаја за три поена из неизрађених ситуација, чак и у раним секундама напада, некада и са половине терена.
Многима се такав стил кошарке свидео, зато што је динамичнији, а многи сматрају да је то изменило кошарку какву данас знамо, али у лошем смислу.
„Да ли сам кошарку подигао на већи ниво, или сам је уништио? Увек ће бити контроверзи. Када год неко промени или поремети традиционални начин играња, који се обликовао годинама или деценијама, биће оних којима се свиђа и оних којима се то не свиђа", нагласио је Кари.
Плејмејкер Голден Стејта је за 13 година у клубу освојио бројна признања, а прошле сезоне је проглашен за најкориснијег играча (МВП) финала НБА лиге.
„Проширујем људима поглед на оно што је могуће урадити на терену, како би мала деца знала да је могуће. Али, за то је потребан рад. Потребно је време, пуно вежбе, пуно фокуса, преданости и дисциплине, али могуће је", рекао је Кари.
Кари држи рекорд по датим тројкама у историји НБА лиге где је престигао Реај Алена, али му је за све било потребно дупло мање минута на паркету и скоро дупло мање утакмица.
Када су у питању рекорди за три поена ту нико не може на црту Карију историјски гледано, а чак је и чувени Реџи Милер, и сам врсан шутер, причао о томе како је Кари променио кошарку.
Занимљиво је да се за три поена у сезони 2010/2011 шутирало у 22,2% напада, а да се то попело на скоро 40%!
НБА више није тимска игра каква је некада била, нема више толико додавања и прављења акција, шутеви са полудистанце скоро да се и не користе, већ се много тога пребацује на шут за три поена, а управо се Карију спочитава да је покренуо такав тренд својим сјајним шутевима.
Кари ће у историјату остати уписан као најбољи шутер кога је кошарка видела, али је јасно да су се и тенденције промениле откако је он почео да погађа из свих могућих позиција.
Да ли је то искључиво Каријева кривица?
Владимир Јовановић, српски кошаркашки тренер - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
СПОРТ
Повратак младих кошаркаша на велику сцену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала