- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски лист: „Булгаргаз“ тражио повод за одустајање од руског гаса

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Јефтин гас по уговору са „Гаспромом“, намењен складишту гаса у бугарскоим Чирену, замењује се гасом чија је цена дупло већа. Такав закључак је садржан у извештају специјалне парламентарне комисије која открива све околности око обуставе испорука руског гаса, пише бугарски лист „Труд“ који је имао увид у извештај.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према речима експерта државног Бугарског енергетског холдинга, садржај извештаја „потреса“, а сви кораци владе доводе до рушења организације. Закључци су засновани на садржају преписке „Булгаргаза“ и „Гаспром експорта“. Како пише „Труд“, „Булгаргаз“ је селективно давао информације јавности.
„Представљени документи појачавају сумње да је ‘Булгаргаз’ тражио изговор да одустане од руског гаса и да је захтев руске стране (да се гас плаћа у рубљама) искоришћен на тај начин. Цена обезбеђених алтернативних испорука од посредника је много већа од цене руског гаса. Треба напоменути да је начин на који су бирани трговци нетранспарентан, са нејасним правилима и критеријумима – само је ограничен број трговаца позван да поднесе предлоге. Констатује се значајан раст цена гаса, што значајно повећава цену природног гаса за крајње потрошаче у периоду након престанка ‘Гаспромових’ испорука“, наводи се у извештају.
Аутори извештаја говоре и о све лошијем финансијском стању самог „Булгаргаза“, што доводи у опасност могућност плаћања азербејџанског гаса и снабдевања бугарских потрошача гасом.
На крају документа чланови комисије закључују да „одлука да се уговор са ‘Гаспром експортом’ не врши на начин који захтева руска страна није била предмет темељне расправе и није имала довољан консензус и подршку јавности“.
Извештај би требало да буде објављен у среду, изјавио је прошле недеље члан протурског Покрета за права и слободе Рамадан Аталај. Према његовим речима, прекид испорука гаса није био само једнострана одлука Русије, већ и последица одређених радњи, за коју су криви Министарство енергетике, влада и „Булгаргаз“. Раније је бивша министарка енергетике, посланица опозиционог ГЕРБ-а Теменужка Петкова изјавила да ће извештај садржати „веома занимљиве детаље“ о прекиду руских испорука.
Подсетимо, „Гаспром“ је крајем априла обавестио бугарску страну о прекиду испорука због одбијања Софије да плати по новој шеми. Премијер Кирил Петков је одлуку Русије назвао уценом и рекао да је влада одавно била спремна за такав сценарио. Петков је после обуставе испорука успео да се договори са једном америчком компанијом о испоруци два танкера течног природног гаса за јун, а Азербејџан испоручује Бугарској једну трећину потребне количине гаса. О набавци преостале количине бугарска влада покушава да преговара са другим добављачима, али је за сада потребан обим обезбеђен само за август. Истовремено, Бугарска је, према речима самог премијера, свакодневно у контакту са „Гаспромом“ и тражи да се обнове испоруке под истим условима плаћања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала