- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски посланик: Наш вицепремијер спречио да добијамо руски гас

CC0 / Pixabay / Зграда бугарског парламента
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Заменик бугарског премијера, министар финансија Асен Василев спречио је да Бугарска настави да добија руски гас, плаћајући га по новој шеми, као што то раде Немачка, Италија и Грчка, изјавио је председник посланичке групе „Има такав народ“ Тошко Јорданов на телевизији „бТВ“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Овако је посланик прокоментарисао питање водитеља како његова странка оцењује рад свог министра Александра Николова, који је на челу Министарства енергетике. Према речима Јорданова, одговорност за то што је Бугарска принуђена да купује гас преко посредника сносе премијер Кирил Петков и заменик премијера Асен Василев. Он је подсетио да је у вези са насталом кризом гас поскупео за трећину.
„Немачка, Италија и Грчка су земље Европске уније које плаћају руској страни по некој шеми и добијају руски гас. Ово је очигледно шема која не крши санкције. Захтев Николова је био да и ми то исто радимо, да користимо исту шему, да добијамо руски гас који би био 32 одсто јефтинији. Човек који је то озбиљно зауставио је Асен Василев… Министар чини све што је у његовој моћи, упркос глупом, непромишљеном и невештом притиску Кирила Петкова и Асена Василева“, објаснио је Јорданов.
Он је изразио наду да ће Николов „рећи истину“ када се распадне актуелна влада, која је поднела оставку крајем јуна.
Напоменимо да је Василев раније изјавио да влада никада неће потписати нови споразум са „Гаспромом“ (садашњи се завршава крајем 2022. године), пошто је Русија „једнострано“ одбила да испоштује споразум који је Бугарска строго поштовала.
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
РУСИЈА
Бугарски стручњак: Цена гаса за септембар могла би да се повећа најмање 30 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала