- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Сагоревањем отпада до зелених киловата | Енергији Спутњика

CC0 / / Депонија
Депонија - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Електропривреда Србије разматра могућност коришћења припремљеног отпада као додатног горива при производњи електричне и топлотне енергије у термоелектранама.
Реч је о гориву произведеном углавном од неопасног дела комуналног отпада. Питање збрињавања отпада са депонија у Србији још није решено, а отпад би могао бити веома употребљив као обновљиви извор за производњу зелене енергије.
ЕПС је расписало је тендер за израду инвестиционо-техничке документације косагоревања алтернативних горива у термоелектранама ТЕ Никола Тесла и Костолац Б.
Бенефити овог пројекта су бројни. Пре свега би се са депонија уклонио отпад, уз поштовање принципа заштите животне средине, а биће смањене и емисије штетних гасова које се производе сагоревањем угља – лигнита са домаћих копова. Истовремено би се смањила потрошња угља, кога сада нема довољно за производњу потребних количина електричне енергије. Овај принцип замене фосилних горива отпадом користи се у свету, не само у термоелектранама већ и у цементарама.
О економским и еколошким предностима сагоревања отпада, као и како и када би то могло бити примењено у Србији у емисији „Енергија Спутњика“ разговарају Јелица Путниковић и проф. др Александар Јововић са Машинског факултета у Београду.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Енергија Спутњика, 25.07.2022.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала