- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

И за песак и за лед: Упознајте руско теренско возило „Чаборз“ /видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиноћЧечени су на војно-технички форум "Армија-2017" у Подмосковље довезли своје добро наоружане нове теренске багије "Чаборз" М-6 и Чаборз" М-3
Чечени су на војно-технички форум Армија-2017 у Подмосковље довезли своје добро наоружане нове теренске багије Чаборз М-6 и Чаборз М-3 - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
„Чаборз“ је једно од најбољих теренских баги возила на свету. Фабрика за производњу теренских возила, укључујући и војне моделе, се налази на територији Руског универзитета специјалних снага у граду Гудермес у Чеченији.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Александар Сирик, директор за развој теренских возила „Чаборз“, изјавио је за Спутњик да је фабрика основана 2016. године у граду Фрјазино у Московској области, али је 2018. године донета одлука да се фабрика пренесе у Чеченију, јер је за ову врсту аутомобила био веома заинтересован лидер Чеченије Рамзан Кадиров.

„Бавимо се развојем, производњом, поправкама и техничким одржавањем багија. Наглашавам да не склапамо, већ производимо од нуле. Фабрика је од настанка произвела око 100 аутомобила. Главна предности наших теренских возила је спортско вешање, захваљујући коме се могу кретати по неравном терену брзином до 60 километара на сат, док се конвенционални аутомобил креће брзином од 15 до 20 километара на сат“, појаснио је Сирик.

Водећи модел је „Чаборз-М3“, јуришни баги у који могу да се сместе три особе: возач, митраљезац и бацач граната. Опремљени су оружјем које омогућава елиминацију терориста и уништавање непријатељских положаја у радијусу од 360 степени. Овај модел се показао као високо ефикасан у операцијама у планинским и шумовитим пределима и пустињама на Блиском Истоку. „Чаборз-М3“ је успешно учествовао у војним мисијама у Сирији.
Старији модел је „Чаборз-М6“ у који може да се смести шест особа. Ово теренско возило користе хитне службе, јер се кабина може претворити за превоз имобилисаних људи.
Отворена кабина „Чаборза“ не само да омогућава брз улаз и излаз, већ и олакшава потрагу и спасавање у најекстремнијим временским условима. Један модел је произведен за рад на Арктику, где се одвија обука студената Руског универзитета специјалних снага.
Сирик је подвукао да су заинтересована за теренска возила „Чаборз“ и војна и цивилна лица. Закључио је да се аутомобили могу користити и на руским и на иностраним теренима, као и да су неке земље већ купиле неколико партија руских багија.
Чечени су на војно-технички форум Армија-2017 у Подмосковље довезли своје добро наоружане нове теренске багије Чаборз М-6 и Чаборз М-3 - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2017
Чеченска војна возила газе непроходна бојна поља (видео)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала