Кад инфлација поједе вредност новца, почиње трговина „Викторијиним водопадима“ /фото/

© AP Photo / Tsvangirayi MukwazhiЗлатни новчић у Зимбабвеу као средство плаћања
Златни новчић у Зимбабвеу као средство плаћања - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Централна банка Зимбабвеа почела је да продаје златнике како би укротила екстремно високу инфлацију, која је потпуно обезвредила локалну валуту.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Гувернер централне банке Зимбабвеа Џон Мангудија раније овог месеца најавио је да ће златне кованице бити доступне за продају у локалној валути, америчким доларима и другим страним валутама по цени заснованој на међународној цени злата и трошковима производње.
Новчић назван по Викторијиним водопадима, може се претворити у готовину и њиме се трговати на локалном и међународном нивоу, саопштила је тамошња централна банка.
Како је навео Мангудија, централна банка је доставила пословним банкама 2.000 златника искованих у иностранству, земље, али ће почети да их кује и у земљи.
Златне кованице се могу користити и за куповину у продавницама, у зависности од тога да ли продавница има довољно средстава да врати кусур у домаћој валути, додао је Мангудија.
Новчићи, од који сваки има масу од једне фине унце (31,1 грам злата), чистоће 22 карата, такође се могу користити као обезбеђење за зајмове и кредитна средства.
© AP Photo / Tsvangirayi MukwazhiГувернер централне банке Зимбабвеа Џон Мангудија показује новчић назван по Викторијиним водопадима
Зимбабве увео златни новчић назван по Викторијиним водопадима, као легално средство плаћања - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Гувернер централне банке Зимбабвеа Џон Мангудија показује новчић назван по Викторијиним водопадима

Укидање па поново увођење локалне валуте

Власти Зимбабвеа већ су укидале локални долар 2009. године, због незапамћене инфлације од пет милиона одсто, одлучивши да се плаћања врше страним валутама, углавном америчким доларом. Локална валута поново је уведена 2019. године, али је поново изгубила вредност.
Годишња инфлација у јуну је достигла скоро 192 одсто.
Зимбабве је крајем јуна више него удвостручио своју референтну каматну стопу са 80 на 200 одсто и изнео планове да амерички долар постане легално средство плаћања у наредних пет година како би се повећало поверење.
Растућа инфлација у тој јужноафричкој држави ствара притисак на становништво које се већ бори са несташицама и буди сећања на економски хаос под вишедеценијском владавином Роберта Мугабеа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала