- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Европа извршава вољу Вашингтона

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Европа у ситуацији око Украјине испуњава вољу Вашингтона на своју штету, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Мислим да сваки дан постаје јасније колико је слободан свет у који пољско руководство жели да укључи Украјину, када цела Европа, беспоговорно потчињена диктату Сједињених Америчких Држава, испуњава вољу Вашингтона на огромну штету за сопствену економију и своју друштвену сферу. Такав слободан свет има своју цену“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са министром спољних послова Конга.
Лавров је додао да је Русија против диктата, ултиматума и уцена у односима између земаља, како то захтева Повеља УН.
„Залажемо се за демократизацију међународних односа, за обезбеђивање равноправног учешћа свих држава у међународној дискусији, како то захтева Повеља УН, против диктата, ултиматума и уцена у односима између суверених земаља“, рекао је руски министар.
Према речима Лаврова, „Бразавил се доследно противи било каквој дискриминацији унутар УН, а Русија одговара узајамношћу“.
„Блиско сарађујемо на међународној сцени, имамо готово идентичне или веома блиске ставове о већини актуелних питања о којима се разговара у УН и другим мултилатералним форумима“, додао је он.
Према његовим речима, Москва и Бразавил су разговарали о конкретним путевима који дозвољавају странама да избегавају вештачки направљене препреке у економији.
„Данас смо разговарали о конкретним путевима у односима између Русије и Републике Конго да се избегну вештачки створене препреке и учинимо све како наше трговинске, економске и инвестиционе везе не би зависиле од безакоња које Запад организује у светској економији“, нагласио је Лавров.
Према речима Лаврова, партнери из Конга „савршено схватају узроке прехрамбене кризе“, која је почела да се обликује пре најмање три године „због прилично кратковиде, погрешне политике, пре свега водећих западних држава“.
„Исто тако схватају да је управо неуспела политика Европљана, коју су диктирале САД, довела до наглог повећања цена енергената“, закључио је руски шеф дипломатије.
После почетка војне специјалне операције Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине Запад је појачао санкциони притисак на Москву. Неке земље су објавиле о замрзавању руске имовине, многи брендови су напустили Русију. Европска унија је увела већ шест пакета санкција, укључујући ембарго на руски угаљ и нафту. Међутим, то се показало као проблем за сам Запад, јер је изазвао нагли раст инфлације и цена хране и бензина.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала