- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Као да убијем нечије рођаке и тражим да држе моју слику“ – Немања поново очитао лекцију Енглезима

© Sputnik / Александр Подгорчук / Уђи у базу фотографијаНемања Матић
Немања Матић  - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Немања Матић, бивши фудбалски репрезентативац Србије, током година играња у Енглеској постао је занимљив тамошњој јавности јер је одбио да носи цвет мака на утакмицама Премијер лиге, симбол сећања на погинуле британске војнике у Првом светском рату.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Матић је носио тај симбол, али је у једном моменту одлучио да престане и то је објаснио у интервјуу за италијански Ил Месађеро.
„Почео сам то да носим, али је онда британска Влада објаснила да се тај симбол користи за одавање почасти свим британским војницима који су умрли у свим ратовима у којима је држава икада учествовала, укључујући и бомбардовање Србије 1999. године. Од тог тренутка сам престао да га носим. Нисам могао да носим нешто што обележава уништавање моје земље и мојих људи, нешто због чега је умрло хиљаде људи. То је као да убијем нечије рођаке и онда тог неког натерам да држи моју слику поред кревета. Да ли бисте ви то прихватили?“, објаснио је Матић.
Матић је рођен 1988. године и као дечак је преживео НАТО агресију на тадашњу Југославију.
„Да, био сам дете, имао сам 11, 12 година... То су слике које никада нећу избацити из своје главе. Уништили су све. Код куће смо имали баштицу и одатле сам гледао како бомбе падају са неба. Одрастао сам у страху. На крају је умрло пет хиљада цивила. Наши људи то никада неће моћи да опросте“.
Матић је током претходних година много чинио за своје родно село Врело код Уба, а један од потеза био је и плаћање свих дуговања комшија.
„Не волим много да причам о тим стварима. То се ради без маркетинга, али с обзиром да се то сада већ зна, могу да кажем да је то био обичан гест. Покушавао сам и и даље покушавам да помажем људима у месту у којем сам рођен. Одрастао сам у сиромашном месту где није било фудбалских терена и као деца смо имали само лопту, а сада покушавам да се постарам за то да деца Врела имају боље детињство него што сам имао ја“, навео је Матић.
Српски фудбалер Немања Матић - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
СПОРТ
Матић доследан – одбио да носи симбол којим се одаје почаст страдалим НАТО војницима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала