- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пријетње Абазовићу дио сценарија повратка Ђукановића на власт

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Пријетње упућене премијеру Црне Горе Дритану Абазовићу дио су сценарија чији је циљ да се на власт врати ДПС предсједника Мила Ђукановића, сматра политички аналитичар Војин Грубач.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Памтићеш 18. јул по Петру Лазовићу, кунем ти се у Бога”, само је једна од пријетњи која је преко лажних профила на друштвеним мрежама стигла у инбокс предсједнику Владе Црне Горе Дритану Абазовићу претходних дана, а након хапшења службеника Агенције за националну безбједност Петра Лазовића. То су навели из Кабинета предсједника Абазовића.

Шта стоји иза пријетњи Абазовићу

Војин Грубач каже за Спутњик да пријетње премијеру Абазовићу, као и градоначелнику Никшића Марку Ковачевићу, на неки начин представаљају демонстрацију моћи криминалних група, када је у питању Абазовић, а екстремних политичких кругова, када је у ријеч о Ковачевићу.
„Ми фактички имамо врло лошу политичку ситуацију у Црној Гори, имамо велику нервозу предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, и као посљедицу тога његове пријетње Тужилаштву Црне Горе. Велики проблем у Црној Гори су хушкачки медији који подржавају Ђукановића и који фабрикују хајку за хајком. Присјетимо се како су напали Абазовића због изјаве о Сребреници. Па хајка на градоначелника Никшића Ковачевића, па на оца Гојка Перовића, адвоката Велибора Марковића - свим тим људима ти медији цртају мету на челу. Дакле, ради се о истим колумнистима који су у служби Ђукановића. Он има јаку колумнистичку, публицистичку и пропагандистичку екипу, која преко медија креира атмосферу политичке нестабилности и цртања мета свима који не одговарају тој политици и који се противе Ђукановићу”, каже Грубач.
Он истиче да би држава требало да нешто предузме да се ти медији пацификују или да се означе границе докле медији могу да иду.

„У Никшићу за Дан државности смо имали ситуацију да су тзв. комите напале полицију. До сада смо имали чисту позицију: када деликвенти или преступници нападну полицију, они се процесуирају, па судови и тужилаштво раде свој посао. Сада смо имали ситуацију да изгреднике бране Ђукановићеви медији, одређене НВО, јавне личности, траже се некакви пропусти полиције, чак се помињу и неке политички разлози да се оправда такво насилничко понашање такозваних комита. Да би се политичка ситуација смирила, те медије треба пацификовати”, каже Грубач.

Упозорења Европола

Он истиче да што се тиче сукоба са криминалом у Црној Гори, мета криминалаца неће бити тужиоци већ политичке личности као што је премијер Абазовић или градоначелник Никшића Ковачевић.
„Европол је већ упозорио да неколико полицајаца у Црној Гори на својим рачунима има на десетине милиона евра. То је врло јак сигнал премијеру Абазовићу гдје се налази проблем. Он мора да схвати да за противнике има једну богату, добро организовану и енергичну криминалну екипу и биће му потребни сви ресурси да побиједи у тој борби. Чим пријете премијеру они мисле да могу да раде шта хоће”, упозорава Грубач.
Он закључује да је циљ тих пријетњи Абазовићу у ствари промјена политичке моћи у Црној Гори, то јест жеља да се на власт врати Мило Ђукановић.
Уз оцену да је Ђукановић тренутно фактор дестабилизације политичких прилика у Црној Гори, Грубач скреће пажњу да су и неке НВО укључене у читаву кампању да се врати на власт Ђукановић и његов ДПС.
„Тако коментаришем и недавну изјаву Далиборке Уљаревић, шефице НВО, да је за сву политичку ситуацију и тензије у држави крив Дритан Абазовић. Дакле, и дио НВО организација је укључен у тај сценарио повратка Ђукановића на власт”, увјерен је Грубач.

Пријетње са лажног инстаграм профила

Поменута порука пријетње премијеру Абазовићу, како наводи портал РТЦГ, послата је преко лажног инстаграм профила аки_босс777 19. јула, дан након хапшења Лазовића по налогу Специјалног државног тужилаштва које га сумњичи да је починио пет кривичних дјела као члан транснационалне криминалне организације Кавачки клан.
Абазовић је након упућених пријетњи затражио од АНБ-а процјену безбједности. Бројни званичници Владе и политичких странака осудили су пријетње премијеру, тражећи да надлежни државни органи реагују.
Министар без портфеља Зоран Миљанић је казао „Дану“ да је сигуран да поменуте структуре не сједе скрштених руку.
„Када стопирате вишедеценијски шверц којим су одређене групације остваривале енормно високу добит, јасно је да те структуре то неће мирно гледати. Видите и сами да су последњих мјесеци похапшени људи који су сједели на кључним мјестима у држави – сигурно је да то неће остати без одјека и да ће криминалне групације покушати да узврате ударац. Посебно када имамо у виду да и у политичкој сфери још увијек има оних који тим групацијама дају подршку, а потпору имају и од људи из појединих медија. Када све то узмемо у обзир, не чуди обраћање премијера Абазовића безбједносним структурама по питању његове угрожености”, казао је Миљанић.
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
РЕГИОН
Министарство: Потребна хитна реакција државе за заштиту Абазовића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала