- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

РГЗ о случају „Миријево“: Ризична свака куповина непокретности неуписаних у катастар

CC0 / Pixabay / Некретнине
Некретнине - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Због проблема међу инвеститорима у београдском насељу Миријево и дупле продаје станова, 12 породица свакодневно ишчекује да им извршитељи покуцају на врата, а из Републичког геодетског завода поручују да коришћење података катастра гарантује сигурну куповину и да сваки промет непокретности која није уписана у катастар представља ризик.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"РГЗ је спреман да направи корак даље: давање званичне гаранције за будући упис, што је већ званично предложено Влади Србије. Уколико овај предлог буде усвојен и спроведен у дело провера могућег уписа права и обима права над непокретностима дешаваће се пре овере купопродајног уговора", саопштио је РГЗ.
У овом случају упис по основу уговора више не би био ствар високе вероватноће, већ апсолутне извесности, истичу из РГЗ-а.
"Наравно, спровођење оваквог плана подразумева другачију организацију и ангажовање већег броја правника. Купац не би могао да буде спречен да уложи средства у непокретност за коју катастар не пружа гаранције, али би тада било још јасније да то чини искључиво на свој ризик и без гаранција државе", наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.
Улога јавних бележника, у процесу купопродаје непокретности, огледа се у провери чињенице да ли одређена непокретност уопште сме да се купи.
У случају станара из Миријева, који је тренутно актуелан у медијима, првобитни купци станова, из периода 2003-2010. године, нису имали ни тај ниво заштите јер су уговори оверавани пред судом, који је према закону гарантовао само за идентитет уговарача, наводе из РГЗ-а.
Такође, ни јавни бележници не искључују све ризике приликом куповине непокретности.
На пример, забележба спора не спречава промет, али купац пристаје на ризик начина окончања спора између других лица, грађевинска дозвола је довољна за продају стана, али нико не може да гарантује да ће зграда добити и употребну дозволу, нити ико може да гарантује да постојећа грађевинска неће бити поништена пред надлежним органом, кажу у РГЗ.
Такође, напомињу да катастар штити уписане власнике непокретности, али и гарантује сигурност и будућим власницима, потенцијалним купцима, омогућујући да буду информисани приликом избора куповине непокретности.
Приликом сваке куповине непокретности веома је важно за све купце да разликују ситуације у којима је забрањен промет непокретности од ситуација у којима не постоји оваква врста забране, али је купопродаја ризична, наводе из РГЗ-а.
Ризик постоји и у ситуацијама када се приликом куповине занемарују уписани терети на непокретности, као што је забележба спора и слично.
Ипак, данас је тај ризик најчешће минималан, односно постоји висок степен вероватноће коначног стицања својине и њеног несметаног уживања, кажу у РГЗ-у.
У ситуацијама када купац процењује ризик куповине, најважнији инструмент и механизам контроле који држава пружа је катастар непокретности.
У највећем броју случајева који данас доспевају у жижу јавности, у којима се станари суочавају са имовинским проблемом са непокретношћу, корен тог проблема је био видљив у катастру у моменту куповине.
"Иако се ради о ризицима који се ретко остваре купци свакако морају да их буду свесни приликом куповине. Веома често, када дође до проблема, имамо прилику да чујемо реченицу 'да су сви тако куповали'. Међутим, ова чињеница апсолутно није довољна за потпуну сигурност уписа", наводе из РГЗ-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала