- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД, Индонезија и још десетак земаља одржаће војне вежбе

© AP Photo / Sandor Ujvari/MTI via APВојник САД
Војник САД - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Више од 4.000 војника из десетак земаља придружиће се годишњој заједничкој војној вежби Индонезије и Сједињених Америчких Држава следећег месеца, у тренутку појачане напетости у Јужном кинеском мору, саопштили су индонежански званичници.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Вежба "Супер Гаруда Шилд" биће одржана на главним индонежанским острвима Суматра и Калимантан од 1. до 14. августа, у којој ће учествовати земље попут Аустралије, Јапана, Јужне Кореје и Велике Британије, преноси јапанска новинска агенција Кјодо.
"Заказане су копнене вежбе и вежбе слетања на плажу. Индонезија ће послати 2.000 војника, а САД више од 1.100 војника на вежбе које се изводе од 2009. године", рекао је новинарима командант индонежанске војске Андика Перкаса.
У вежбама које су одржавале претходних година учествовала је само пешадија, међутим ове године, Индонезија и САД одлучиле су да укључе ваздухопловство, морнарицу и специјалне снаге.
"Циљ је да унапредимо наше способности у суочавању са изазовима, укључујући безбедносне, природне катастрофе и хуманитарне мисије", поручио је Перкаса на заједничкој конференцији за новинаре са гостујућим начелником генералштаба војске САД Марком Милијем.
Мили је рекао да ће овогодишња вежба бити "веома важна и значајна, највећа до сада".
Кина полаже право на већи део Јужног кинеског мора и има милитаризоване испоставе у морским областима на које полажу право суседне земље, као што су Филипини и Вијетнам, подсећа Кјодо, преноси Танјуг.
Индонезија сматра јужни крај Јужног кинеског мора својим територијалним водама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала