- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Солидарност и у региону: Зорана Михајловић о иницијативи Србије која је прихваћена у Тирани

© Tanjug / ZORAN ZESTICЗорана Михајловић
Зорана Михајловић - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, рекла је данас у Тирани да су министри из Северне Македоније и Албаније прихватили иницијативу Србије за формирање заједничке радне групе за сарадњу у енергетској кризи и на стратешким пројектима.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Она је рекла да је за енергетску безбедност региона у условима кризе потребна солидарност, повезивање и заједнички рад на стратешким пројектима.
„Сви ми у региону смо под великим притиском да обезбедимо да свега буде довољно за зиму, али је важно да поред решавања актуелних проблема у снабдевању разговарамо и о стратешким пројектима и потенцијалним заједничким инвестицијама, које ће цео регион учинити енергетски стабилнијим. Треба да радимо на оба ова колосека истовремено. Сви имамо одређене компаративне предности, одређене недостатке, и потребу да обезбедимо дугорочну енергетску стабилност. Наш предлог је био да формирамо једну заједничку радну групу Србије, Северне Македоније и Албаније која ће се бавити решавањем проблема ове зиме него и потенцијалном сарадњом и на великим стратешким пројектима и драго ми је да су остали министри овај предлог прихватили", рекла је Михајловићева.
Она је, говорећи на панелу о енергетској безбедности на састанку Групе за ублажавање кризе у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ у Тирани навела да нема ниједног разлога да не разговарамо, не само о повезивању тржишта него и о заједничком балансирању, које је потребно у свим државама региона.
Михајловићева је, како је саопштено из њеног кабинета, истакла да је Албанија доста зависна од обновљивих извора енергије (ОИЕ) и оног тренутка кад постоји проблем са њима потребно је да има базну енергију, а то питање је важно и за Србију и за Северну Македонију.
„Очекујем да од следеће недеље почнемо да радимо у оквиру радне групе и да председницима, односно премијерима наших земаља представимо предлоге за заједничке инвестиције, било да је реч о соларним електранама, ветроелектранама, заједничком балансирању, повезивању тржишта, гасним интерконекцијама, или можда чак и подземним складиштима гаса“, додала је она.
Михајловићева је нагласила да није довољно да само једна земља буде енергетски безбедна, већ је потребно да помажемо једни друге, да будемо солидарни јер нико не зна тачно каква ће бити ситуација на зиму.
Србија је донела нове законе у области енергетике, већину подзаконских аката, при крају је израде стратешких докумената и има нови план инвестиција. У току је изградња гасне интерконекције са Бугарском која ће омогућити диверсификацију извора снабдевања и планирамо да се повежемо и са другим суседима, пре свих са Северном Македонијом и Румунијом. Такође смо заинтересовани за могућности боље сарадње и повезивања и с Албанијом, кад је реч о планираном ЛНГ терминалу, као и за боље повезивање у региону кад је реч о високонапонској мрежи. Све ове интерконекције омогућиће већу енергетску стабилност не само за Србију, већ и за регион“, рекла је Михајловићева.
На панелу на којем су учествовали ресорни министри из Албаније, Србије и Северне Македоније разговарано је о тренутној ситуацији у енергетским секторима у све три земље и могућностима да кроз ближу сарадњу и коришћење компаративних предности сваке земље допринесу већој енергетској стабилности региона, пренео је Танјуг.
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Фон дер Лајенова земљама ЕУ које се буне због штедње гаса: Све мора да се дели
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала