- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Спојен нови мост на Сави код Шапца /видео/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICНови мост на Сави код Шапца, у оквиру изградње ауто-пута Рума – Шабац и брзе саобраћајнице Шабац – Лозница,
Нови мост на Сави код Шапца, у оквиру изградње ауто-пута Рума – Шабац и брзе саобраћајнице Шабац – Лозница, - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Нови мост на Сави код Шапца, у оквиру изградње ауто-пута Рума – Шабац и брзе саобраћајнице Шабац – Лозница, спојен је данас у присуству председника Србије Александра Вучића.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Последњи квадратних метар на главном распону моста попуњен је бетоном.
Вучић је најавио да ће за годину дана или годину и два, три месеца бити завршен цео ауто-пут од Руме до Шапца.
Током обиласка радова питао је надлежне када ће бити готова брза саобраћајница до Лознице и добио одговор да ће све бити завршено до краја септембра 2024. године.
Вучић је рекао да је извесно је да се у понедељак иде на формирање скупштине , а онда да се средином августа очекује формирање владе,и да ће он ускоро, пре него што буде формирана влада говорити о инфраструктури.
„А сада и због доласка шпанског премијера извесно је да се тек у понедељак иде на формирање скупштине и то ће 1. августа да буде завршено, а онда од средине августа је за очекивати формирање владе. Пре тога ћу да говорим о свим тим проблемима (у реализаицији пројеката)“, рекао је Вучић.
Рекао је да су цене грађевинског материјала пуно поскупеле у претходном периоду, али да се сада мало враћају.
„Успевамо да одржимо ниво радова које смо започели“, навео је Вучић.
Истакао је да ће за само годину и два или три месеца или до краја следеће године, од Београда од Шапца стизати за само 40 минута а не сат и 10 минута.
Завршним радовима на спајању моста присуствују и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, амбасадор Азербејџана у Србији Камил Хасијев, директор Коридора Србије Александар Антић, директор Путева Србије Зоран Дробњак, као и представници локалних општина и извођача радова.
Мост на Сави код Шапца део је ауто-пута до Руме, а чине га прилазне конструкције у дужини од 300 и 400 метара и главни распон преко реке од око 600 метара.
Главни извођач радова је азербејџанска фирма „Азвирт“.
Дужина моста је 1,33 км, а фундиран је на 371 шипу, са укупно 45 наглавних греда и 47 стубова.
Мост је део ауто-пута Рума – Шабац дужине 21 километар, чији завршетак најављен за половину следеће године, а део истог пројекта је изградња и брзе саобраћајнице Шабац- Лозница дужине 54 километра, тако да ће мост код Шапца спојити будући ауто-пут и брзу саобраћајницу.
Укупна дужина три деонице које ће повезати сремски и мачвански округ је 77 километара, а процењена вредност посла је 467,5 милиона евра.
Ауто-пут ће имати шест трака, а брза саобраћајница четири саобраћајне траке.
Радови на изградњи ауто-пута Рума - Шабац почели су крајем 2019. године.
Инвестиција је важна и зато што се наставља на будући Фрушкогорски коридор, од Новог Сада до Руме, у дужини од 45 километара, тако да ће цео потез од Новог Сада до Лознице бити дуг укупно 122,4 км.
Новим коридором до Лознице ће се стизати за само сат и 15 минута.
Деоница Рума – Шабац преко новог моста на Сави, такође, растеретиће саобраћајно села Кленак, Платичево, Хртковци и Јарак, а испред Хртковаца биће изграђен надвожњак с петљом.
Саобраћајница Рума–Шабац–Лозница повезаће око 600.000 људи у Мачванском и Сремском округу, а биће и најкраћа веза између Београда и Новог сада са Републиком Српском и БиХ преко граничног прелаза Бадовинци (Павловића ћуприја) и даље према Бијељини или прелаза Трбушница код Лознице.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
СРБИЈА
Вучић: Очекујем да нова влада буде формирана средином августа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала