- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ако дремате сваки дан, можда би требало да се забринете за здравље

CC0 / Pixabay / Дремање
Дремање - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Људи који често дремају имају веће шансе да оболе од високог крвног притиска и доживе мождани удар, показала је нова студија.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Дремка сама по себи није штетна, али многи људи који редовно дремају то раде зато што су лоше спавали током ноћи. Лош сан је повезан са слабијим општим стањем тела, а дремке то не могу да надоместе“, каже клинички психолог Мајкл Гранднер.
Учесници истраживања који су уобичајено дремали преко дана имали су 12 одсто веће шансе да развију висок крвни притисак и чак 24 одсто већу шансу за мождани удар.
Уколико је особа млађа од 60 година, редовне дремке су повећавале ризик за добијање високог крвног притиска у каснијој животној доби за 20 одсто, у односу на људе који су ретко дремали.
То су у најкраћем закључци студије објављене у стручном медицинском часопису „Хипертензија“ у издању Америчке асоцијације за срце, која је одредила дужину сна као један од осам параметара потребних за оптимално здравствено стање срца и мозга.
Резултати су остали конзистентни чак и када су стручњаци са листе избацили све оне са дијабетесом тип 2, постојећим високим притиском, повећаним холестеролом, поремећајима спавања, па и оне који су радили ноћне смене.
„Резултати су показали да дремање повећава појаву хипертензије и шлога, чак и након прилагођавања критеријума и избацивања многих варијабли које су већ повезане за ризиком од кардиоваскуларних болести и можданог удара“, објашњава др Филис Зи.
Према речима стручњака, закључци додатно подвлаче потребу лекара да питају своје пацијенте о томе да ли дремају и узму то као фактор у процењивању здравственог стања.
Студија није узимала у обзир дужину дремања већ само учесталост.
„Нису дефинисали шта се тачно подразумева под дремком. Уколико ћете да спавате сат или два, то баш и није дремка. Освежавајућа дремка од 15 до 20 минута око поднева и раног поподнева је потпуно оправдана ако сте неиспавани“, истиче специјалиста за сан др Раџ Дасгупта са Универзитета Јужна Калифорнија, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала