- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Писмо бискупа није пут ка решавању тешког наслеђа

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICСрпски члан Председништав БиХ Милорад Додик
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик истакао је данас да писмо хрватских бискупа патријарху српском Порфирију у којем се тврди да Јастребарско није био логор, већ прихватилиште, не види као пут којим би требало да се реши тешко наслеђе прошлости.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Чињеница да је сам папа Фрањо зауставио канонизацију Алојзија Степинца довољно говори о контроверзама које прате највећег црквеног великодостојника у тадашњој НДХ. Стога сваки покушај да се Степинац прикаже као хуманитарац и добротвор не само да не одговара истини, већ представља велику лаж коју не жели да подржи ни римски папа", рекао је Додик.
Додик је у изјави за Срну навео да је непобитна историјска чињеница да је Алојзије Степинац у свом писму папи Пију XII из 1941. јасно истакао да је "жеља оних који тренутно владају Хрватском да проведу у дело учење Католичке цркве, ставља нам обавезу да им помогнемо и да их подржимо свом лојалношћу и снагом којом располажемо", као и то да "када би поглавник Павелић био 20 година на челу владе шизматици би били посве ликвидирани из Хрватске".
"Треба имати на уму да је један од начина за истребљење српског народа на територијама које је обухватала НДХ било државно спонзорисано преверавање, односно конверзија у римокатоличку веру", навео је Додик, пренео је Танјуг.
Тврдити да су деца у Јастребарском спасена тако што су давана на усвајање хрватским римокатоличким породицама, нагласио је Додик, посебна је замена теза, јер је такво "спасавање" било сасвим у складу са прокламованим геноцидним циљевима НДХ.
Деца у усташком логору - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
СРБИЈА
Најпотреснији документ о умирању деце у логору Јастребарско: Шта пише у свесци гробара Иловара
Часне сестре са усташама у логору Стара градишка 1942. године - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
РЕГИОН
Неће се зауставити: Хрватски бискупи баш данас перу дечје логоре - коначан циљ је застрашујући
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала