- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: У Европи завладала паника – земље ЕУ смањују потрошњу гаса за 15 одсто

© Sputnik / Михаил Мокрушин / Уђи у базу фотографијаКонтролна соба термоелектране
Контролна соба термоелектране - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
У Европи је завладала паника након вести о смањењу транзита гасоводом „Северни ток“ на 33 милиона кубних метара дневно, пише колумниста британског листа „Експрес“ Џејкоб Пол.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како наводи новинар, министри енергетике Европске уније одмах су одреаговали на ту вест. Данас ће се састати у Бриселу како би разговарали о плану за ванредне ситуације за уштеду гаса.
„Европска комисија се плашила управо таквог развоја догађаја“, наводи се у чланку.
Како јавља агенција ДПА, представници земаља ЕУ договорили су план за ванредне ситуације за смањење потрошње гаса који ће бити одобрен на данашњем специјалном састанку у Бриселу.
Према плану који је предложила Европска комисија, земље добровољно треба да смање потрошњу гаса за 15 одсто у периоду од 1. августа 2022. до 31. марта 2023. године.
Компанија „Гаспром“ је главни снабдевач гаса у Европи. Од 16. јуна је смањила испоруке преко „Северног тока“ до 40 одсто капацитета, приписујући то проблемима са одржавањем гасних турбина на компресорској станици „Портова“.Тада је компанија саопштила да „Сименс“ због канадских санкција не може да врати са поправке гасне турбине. Почетком јула Канада је пристала да врати турбину у Немачку како би се даље испоручила у Русију.
Гасовод је наставио са радом 21. јула након радова на планском техничком одржавању, али је „Гаспром“ 25. јула најавио да ће обуставити рад још једне „Сименсове“ турбине на компресорској станици „Портова“, због чега ће испоруке преко гасовода „Северни ток“ од 27. јула износити највише 33 милиона кубних метара дневно, односно 20 одсто капацитета цевовода.
Изградња гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
РУСИЈА
„Гаспром“ смањује испоруке гаса „Северним током“ на 20 одсто капацитета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала