Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Најпотреснији документ о умирању деце у логору Јастребарско: Шта пише у свесци гробара Иловара

© Wikipedia / Јавно власништвоДеца у усташком логору
Деца у усташком логору - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић изјавила је да је свеска гробара Фрање Иловара, који је по наређењу часних сестара данима сахрањивао мртве малишане, један од најпотреснијих докумената о умирању деце у логору Јастребарско.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Дечија тела, каже гробар, била су спакована у киштре и сандуке. Да би их што више стало у један сандук, силом су затварани поклопци. У једној киштри могло је бити и по осморо до 10 деце", наведено је у свесци гробара Иловара, која се чува у Музеју на Мраковици.
Реагујући на писмо загребачкиx надбискупа, који негирају да је у Јастребарском и Сиску био логор за децу у Другом светском рату, Тулековићева је навела да је чувар гробља сахрањену децу рачунао на "куне" и "комаде", а да је рачуне својим потписом оверавала часна сестра Гауденција.
На првој страници дневника записано је да је 22. јула 1942. сахрањено 107 деце. Онда стоји рачун и потврда: "Примио на рачун копања гробова 10.000 куна за 100 комада деце покопане", преноси РТРС.
Јуче је објављено писмо које су хрватски бискупи упутили патријарху српском Порфирију.
Два месеца од одлуке Светог архијерејског Сабора СПЦ и две седмице од првог обележавања празника Свете деце новомученика јастребарских и сисачких, 13. јула, загребачки надбискупи предвођени Јоспом Бозанићем, негирају да је у Јастребарском и Сиску био логор за децу у Другом светском рату, већ тврде да је то било "прихватилиште" у којем су наводно часне сестре лечиле децу.
У опширном отвореном писму објављеном на сајту Загребачке надбискупије патријарху српском Порфирију, Сабор Српске православне цркве се оптужује да је овом одлуком и обележавањем, како кажу, прихватио реторику и комунистичку пропаганду која је, тврде, препуна неистина и манипулација којима се наводно недужнима покушава подметнути кривица.
Они тврде и да СПЦ шири неистине везане за улогу Римокатоличке цркве у Хрватској и надбискупа Алојзиоја Степинца у Другом светском рату и да га клевеће.
Католички свештеник - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
РЕГИОН
Скандалозно писмо хрватских бискупа српском патријарху: Смета им проглашење деце из логора за свеце
Часне сестре са усташама у логору Стара градишка 1942. године - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
РЕГИОН
Неће се зауставити: Хрватски бискупи баш данас перу дечје логоре - коначан циљ је застрашујући
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала