- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Патогена „зомби“ гљивица има најодвратнију стратегију преживљавања

© pixabayМува
Мува - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Патогена гљивица Entomophthora muscae има најодвратнију стратегију преживљавања икада описану: након што зарази женке кућних мува својим смртоносним спорама и убије их, мами мужјаке да се паре... са лешевима.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Узнемирујуће налазе представио је Универзитет у Копенхагену. Истраживачи су анализирали мирисе које емитују гљивице појачане у мртвим женкама мува, као и сексуално понашање мужјака.
Док инфицира женке мува, гљивица их полако конзумира изнутра, на крају их убија, а затим емитује хемијске сигнале познате као сесквитерпени који привлаче мужјаке.
„Хемијски сигнали делују као феромони који очаравају мушке мушице и изазивају невероватну жељу да се паре са беживотним женским лешевима“, рекао је Хенрик Фајн Лихт, ванредни професор на Одсеку за животну средину и науке о биљкама Универзитета у Копенхагену.
Након што се мужјак муве пари са лешом, на крају се и он зарази гљивицом и суочава се са истом језивом судбином.
Оно што још више узнемирава је чињеница да лешеви постају привлачнији како време пролази. Према истраживању, 73 одсто мушких мува се парило са лешевима женки које су умрле од гљивичне инфекције 25-30 сати раније, док се само 15 одсто парило са лешевима који су били мртви 3-8 сати.
„Видимо да што је дуже женка мува мртва, то постаје привлачнија за мужјаке. То је зато што се број спора гљивица временом повећава, што појачава заводљиве мирисе“, рекао је Фајн Лихт.
Међутим, у непристојним налазима има више него што би се у почетку могло приметити. Према научницима, студија би могла помоћи у проналажењу ефикасних средстава за одбијање мува у будућности – не само због одвратне стратегије преживљавања Entomophthora muscae. Рад је објавио часопис „Нејчер“.
Гљивица кандида аурис - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Лош знак“: Смртоносне гљивице почеле чудно да се размножавају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала