- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Постигнут договор у ЕУ о смањењу потражње за гасом

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСамит ЕУ у Бриселу
Самит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Министри енергетике земаља чланица ЕУ постигли су политички споразум о оквиру за смањење гаса, објављено је на Твитер налогу председавајућег Саветом Европске уније.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Ово није била немогућа мисија! Министри су постигли политички договор о смањењу потражње за гасом уочи предстојеће зиме", наводи се у твиту.
„У тежњи да се повећа безбедност енергетског снабдевања Европске уније, земље-чланице су данас постигле политички договор о добровољном смањењу потражње за природним гасом за 15 одсто ове зиме“, наведено је у саопштењу Савета Европе.
Одлука подразумева могућност да се објави „упозорење ЕУ“ о безбедности снабдевања, а у том случају ће смањење потражње бити обавезно.
Земље Европске уније су, такође, постигле договор о могућности појединих изузетака у механизму обавезног смањења потражње за „плавим горивом“.
„Савет је утврдио неке изутетке и могућности да се затражи одступање од обавезног циља снижења потражње, како би узео у обзир конкретно стање ствари у земљама-чланицама“, наведено је у саопштењу.
Министри енергетике земаља Европске уније су се договорили да ће се механизам који омогућава увођење обавезног смањења потражње за гасом реализовати на основу заједничког одлучивања.
Усаглашене мере су, како је наглашено, привремене и ванредне, а Европска комисија ће у мају 2023. године размотрити могућност њиховог продужавања на основу општег стања када је реч о испорукама гаса Европској унији.
Европска комисија је недавно представила план, за случај потпуног прекида гаса из Русије, којим позива све чланице ЕУ на смањење потрошње гаса у целом блоку за 15 одсто од 1. августа ове године до 31. марта 2023. због забринутости да ли ће ЕУ моћи да попуни складишта гаса пре почетка зиме, а и да обезбеди додатне залихе током хладнијих месеци.
Компанија „Гаспром“ је главни снабдевач гаса у Европи. Од 16. јуна је смањила испоруке преко „Северног тока“ до 40 одсто капацитета, приписујући то проблемима са одржавањем гасних турбина на компресорској станици „Портова“.Тада је компанија саопштила да „Сименс“ због канадских санкција не може да врати са поправке гасне турбине. Почетком јула Канада је пристала да врати турбину у Немачку како би се даље испоручила у Русију.
Гасовод је наставио са радом 21. јула након радова на планском техничком одржавању, али је „Гаспром“ 25. јула најавио да ће обуставити рад још једне „Сименсове“ турбине на компресорској станици „Портова“, због чега ће испоруке преко гасовода „Северни ток“ од 27. јула износити највише 33 милиона кубних метара дневно, односно 20 одсто капацитета цевовода.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала