- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Републички геодетски завод предлаже увођење новине приликом куповине некретнина

CC0 / Pixabay / новоградња
 новоградња - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Републички геодетски завод предлаже да ради веће сигурности у куповини некретнина има могућност издавања документа званичне гаранције за будући упис непокретности у катастар, који би представљао додатно обезбеђење потенцијалним купцима када је реч о упису права и обима права над непокретностима.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

То је за Танјуг рекао начелник Одељења за другостепени поступак у РГЗ Милош Бјелановић и додао да је Влади Србије већ упућен званичан предлог.
Бјелановић је додао да поједини грађани свесно преузимају ризике приликом куповине станова, али и да већина жели апсолутну сигурност.
"За њих смо спремни да пружимо услугу тог сервиса, а то је да се прво обраћа катастру и од нас добија једну врсту документа, у електронској форми у одговарајућем облику који после може да се инкорпорира у уговор. То је документ који истовремено представља гаранцију да ће бити уписан са тачно одређеним правима на стану, објекту и на земљишту", рекао је Бјелановић.
Додатно, каже, такав документ представља и одређену врсту резервације првенства уписа.
"Издавањем гаранције РГЗ ви добијате и резервацију првенства уписа у периоду од момента када се гаранција изда па до момента када би са том гаранцијом отишли код нотара, да оверите уговор па тај уговор дође до катастра. У том периоду је база закључана и не може да дође до неких промена које би вам касније отежале упис", објаснио је Бјелановић.
Он је додао и да је РГЗ технички у потпуности спреман за пружање ове услуге, али да је потребно и усаглашавање других фактора који су укључени у систем уписа непокретности, као што су јавни бележници, надлежна министарства и други.
"РГЗ је апсолутно спреман, ми смо ово добро промислили. У питању је један сервис, једна услуга коју смо у стању технички да пружзимо. Наравно, пошто ми нисмо сами у систему уписа, ту су многи други фактори као што су јавни бележници, надлежна министарства и тако даље. Уколико би се сви битни фактори усагласили, верујем да би могли кроз одговарајуће измене прописа да дођемо до тога да грађани могу да користе овај сервис", рекао је Бјелановић Тањугу.
Нагласио је да би усвајање наведеног предлога и сама гаранција заштитила првенствено купце, али свакако и све учеснике у промету непокретности.
Из РГЗ су, након недавног проблема са инвеститорима у београдском насељу Миријево и дупле продаје 12 станова, поручили да коришћење података катастра гарантује сигурну куповину и да свако прометовање непокретности која није уписана у катастар представља ризик.
Како су истакли, у ситуацијама када купац процењује ризик куповине, најважнији инструмент и механизам контроле који држава пружа је катастар непокретности.
Усвајање поменутог предлога односно могућност издавања гаранције за будући упис представљао би корак даље и омогућио проверу могућег уписа права и обима права над непокретностима и пре овере купопродајног уговора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала