Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шаип Камбери: Приштина није одлучивала да ли ћемо ићи на попис већ ми

Пратите нас
Шаип Камбери, представник Албанаца у Скупштини Србије, каже да је попис Албанаца у три општине на југу Србије у интересу грађана, а демантује свог колегу Нагиба Арифија да је Приштина дала благослов за учешће Албанаца из Прешева, Медвеђе и Бујановца у попису.
Припадници албанске националне мањине из општина Бујановац, Прешево и Медвеђа после 20 година бојкота учествоваће у предстојећем попису становништва, домаћинстава и станова у Србији који ће бити одржан у октобру.

Одлука у интересу Албанаца

Председник општине Бујановац и лидер Демократске партије (ДП) Нагип Арифи рекао је да је за учешће Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе на предстојећем попису становништва дозволу дала и косовска влада, јавља портал „Бујановачке“. Међутим, Шаип Камбери, посланик у Скупштини Србије, у изјави за наш портал демантује те информације и тврди да су разлози за одлуку о учешћу Албанаца у попису сасвим друкчији.
„Наш Албански национални савет већ неко време води разговоре са Министарством за људска права и са ОЕБС-ом око питања пописа становништва. С обзиром да су услови овога пута прихватљиви одлучили смо да учествујемо на попису. Није, дакле, у питању Приштина већ наш интерес да учествујемо да се види колико људи имамо и колико људи живи заправо у нашим општинама,“ децидан је наш саговорник.

Све препреке су отклоњене

Према његовим речима, главне препреке су била те што је на последњем попису 2011. године број пописивача био смањен, а материјал није био штампан на двојезичном писму – албанском и српском.
„Није било дозвољено да се у дијаспори сва лица попишу и зато смо се ми тада одлучили на бојкот, односно да не учествујемо у попису. Сада је обезбеђен и адекватан број инструктора Албанца као и пописивача тако да су то услови које је Министарство прихватило и зато смо ми и донели овакву одлуку,“ објашњава он.
Камбери каже да је сада ситуација са дијаспором решена тако што ће сви који потичу из ове три општине, а живе дуже од 12 месеци у иностранству бити пописани као нерезиденти. А шта то у пракси значи објаснио је сликовито током посете Бујановцу у мају амбасадор мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату за портал „Бујановачке“:
„За попис неће бити потребна документа. Тако да ће неко моћи да каже: Мој син Шпетим тренутно не живи овде, већ у Немачкој. Па ће Шпетим бити регистрован као становник Бујановца или било ког другог места, али није резидент.“
Такође је додао и да ће чланови породица, чак и комшије, моћи да пописивачима дају информације о другим члановима породице који у том тренутку нису код куће, тако да ће и они бити побројани (пописани).
Албанци у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
СРБИЈА
Шта је Албанцима са југа Србије обећано у Америци
Да је овакав начин пописивања по европским стандардима, потврдила је тада министарка за људска и мањинска права Гордана Чомић.

Порука да желе да се интегришу у систем Србије

Ненад Митровић, одборник у СО Бујановац и народни посланик у Скупштини Србије, каже да је добро што ће Албанци учествовати у попису и то из више разлога, међу којима предњаче економски.
„Видимо да су представници Албанаца коначно пристали на попис што је добро, јер ћемо напокон имати прилике да коначно утврдимо колико становника живи у ове три општине, јер њиховим бојкотом на прошлом попису 2011. године били смо ускраћени за број становника који овде живе а то је битно знати из више разлога,“ каже Митровић.
Један од разлога је, додаје он, и новчани трансфер према локалним самоуправама и према државним установама –школама, здравственим установама и тако даље.
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
Пало обећање у Стејт департменту: Специјалан третман за Албанце на југу Србије
„То су неки стандарди којима се финансирање општина врши на основу броја становника који живе на одређеној територији. Ми смо практично од 2001. године били ускраћени за финансије због бојкота пописа и зато мислим да је добро да су Албанци одлучили да учествују у овом попису јер нам на тај начин шаљу и поруку да желе да се интегришу у систем Републике Србије тако да ова њихова одлука има вишеструки значај,“ каже он.

Шта кажу међународне процене

Албанска заједница у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи бојкотовала је попис 2011. године, као и 2002. године. Из тог разлога су експерти међународне заједнице 2015. године урадили процену броја становника у три општине по којој је општина Бујановац у години пописа имала 38.300 становника, општина Прешево 29.600 и општина Медвеђа 7.442 становника.
Према проценама међународне заједнице, у Србији живи око 60 хиљада припадника албанске националне мањине, највише у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа на југу Србије.
Попис становништва ће се у Србији бити обављен од 1. до 31. октобра 2022. а први пут ће се користити електронски упитници.
Општина Бујановац - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2021
Лидери Албанаца из Бујановца обрушили се на Београд у писму послатом Бриселу
Застава Албаније - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2021
Нова режија Албанаца из Бујановца: Да се узбуни Европа и испровоцирају Срби
Албанци на протесту у Бујановцу - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2020
Обележавају територију: Албанци у Србији не желе националну већ државну заставу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала