- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија у првих пет земаља по порасту броја програмера

CC0 / Pixabay / програмер
програмер - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Број запослених у ИТ сектору је у сталном порасту, а Србија је препозната као земља која даје квалитетне стручњаке, изјавио је директор Иницијативе "Дигитална Србија" Небојша Бјелотомић. Србија је у топ пет земља по порасту броја запослених у ИТ сектору, подсећа извршни директор комапније Вега ИТ Саша Поповић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Препознати смо у светском поретку као земља која даје поуздане кадрове, а велики број студијских програма широм земље омогућава светским компанијама сигуран раст и развој, рекао је Бјелотомић з Танјуг.
Србија је у самом врху земаља по повећању број запослених у ИТ сектору, с обзиром да је у 2021. години имала готово 100.000 програмера више.
Насупрот томе, велики број европских земаља бележи драстичан одлив запослених у ИТ сектору, који је био највише изражен у Исланду и Хрватској.
"Информационе технологије су најбрже растућа индустрија, како у свету тако и код нас. Флексибилно радно време, рад од куће, али и одличне плате само су неки од фактора који су утицали да се број ИТ стручњака у Србији за само неколико година вишеструко увећа", рекао је Бјелотомић.
"Целом свету су потребни ИТ-евци, а ми смо нашли своје место у светском поретку. Препознати смо као земља која даје квалитетне људе и то у континуитету, јер имамо велики број студијских програма, тако да компаније знају да ће за три до четири године имати квалитетан кадар. Такође и наше компаније расту и постају поуздани партнери, што је јако захтевно, јер се тада не бавиш само делом већ свим проблемима корисника", поручио је Бјелотомић.
Истраживања показују да су просечне плате програмера око 260.000 динара, а када се на то дода и податак да плате могу бити веће и од милион динара, не изненађује чињеница што је број ИТ стручњака у порасту.
"Тренутно свету недостаје око милион и по програмера, а процењује се да би тај број до краја 2025. године могао бити већи од четири милиона. ИТ сектор постаје свакодневница у пословању, зато не чуди што је у неким земљама, попут наше, све већи прилив ИТ стручњака", нагласио је Бјелотомић.
Насупрот томе, велики број европских земаља бележи драстичан одлив запослених.
Највећи број запослених у ИТ сектору који је напустио своју земљу јесте Исланд, одакле је отишло 1.300 програмера, што чини пад од 14,3 одсто.
На неславној листи, високо друго место зазуела је суседна Хрватска, одакле је 2,8 одсто односно 1.700 програмера напустило земљу.
Следи Финска која бележи пад од 1,8 одсто, а затим Естонија у којој је остало свега 40.000 запослених у ИТ сектору.
Велики број људи и даље мигрира како би пронашли боље услове за живот и рад, али то не мора бити формула за успех, каже извршни директор комапније Вега ИТ Саша Поповић.
Напомиње да је као млади ИТ стручњак, заједно са својим партнером, сматрао да је за успех потребно да се одсели и знање и искуство потражи у некој од развијених земаља, попут Немачке. Ипак, схватио је после да Србија пружа одличне могућности за рад, раст и развој ИТ сектора.
"У Србији може да се ради на истим пројектима, за исте услове и за исте, светске компаније као и у иностраству. При том, зарадом коју остварујемо у нашој земљи можем имати много бољи животни стандард и квалитет живота него у иностранству", каже Поповић за Танјуг.
На нашим факултетима стиче се одлично инжењерско знање, сматра Поповић и додаје да је то разлог што је све више светских компанија заинтересовано за рад у Србији.
Зато не изненађује податак што се Србији нашла у топ пет земља по порасту броја запослених у ИТ сектору.
Земља која је забележила највећи пораст је Грчка, у којој је прошле године број програмера скочио за 37,7 одсто, односно 110.700 програмера.
Следи Кипар где је укупно 16.600 програмера више, односно 29,7 одсто, а затим Португал где је остварен раст од 19,5 одсто односно 225.300 програмера.
На високом четвртом месту налази се управо Србија, где је било чак 93.900 програмера више.
Високе плате, флексибилно радно време, али и чињеница да потражња за експертима у овој области непрестано расте, разлози су што се велики број људи одлучује да ради у ИТ сектору, а велико интересовање за кадровима из Србије јесте образовање, оцењује декан Факултета техничких наука у Новом Саду Срђан Колаковић.
"Ми сваке године растемо и отварамо нове студијске програме. Због тога смо морали да изградимо нову зграду научно технолошког парка, где Факултет техничких наука има својих 10.000 квадрата, као наставну базу, док је додатних 20.000 квадрата део за развој где, у сарадњи са компанијама, радимо на развоју и креативности студената", рекао је Колаковић Тањугу.
Како каже, компаније су схватиле да треба радити са кадровима и да су им потребни инжењери који ће одмах по завршетку факултета бити оспособљени за рад.
Колаковић каже да су професори и наставници врло посвећени и активни на конгресима, као и у објавама научних радова и у научним достигнућима, због чега и има велики број нових студијских програма.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала