- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Америци предложен закон којим би се странцима у БиХ могле наметнути санкције

CC0 / Pixabay / Рукопис
Рукопис - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Конгресменка Ен Вагнер из Комитета за спољне послове Представничког дома и конгресменка Сусан Вајлд предложиле су закон о подржавању Дејтонског мировног споразума под претњом санкцијама. Како су навеле, циљ предложеног законског решења је да се пошаље јасан сигнал одвраћања негативних деловања пред октобарске изборе у БиХ.
"Дестабилизирајуће и антидемократско понашање неких званичника у БиХ, као и деструктивни утицај Русије, прете да поткопају наслеђе америчког вођства у посредовању у Дејтонском мировном споразуму и подржавању стабилности земље. Увођењем санкција за решавање политичке кризе и корупције у БиХ, овај предлог закона јасно ставља до знања унутрашњим и спољним лошим актерима да ће сносити одговорност за угрожавање мира и стабилности у земљи", рекла је Вагнерова.
Истакла је како САД имају снажну босанску заједницу у Сент Луису и да је она након разговора са локалним заступницима, схватила колико је важно да САД користе санкције да спрече озбиљну дестабилизацију државе, преноси портал Кликс.
"Уочи октобарских избора, ова порука не може бити критичнија”, закључила је.
"Кључно је да САД подрже напоре народа БиХ да заштите свој тешко стечени мир и изграде уједињену, јачу и репрезентативнију демократију. Између осталих критичних одредби, овај предлог закона позива БиХ да проведе пресуде Европског суда за људска права. Конструктивни приступ предложеног закона може помоћи у стварању већих могућности, укључивања и стабилности у целом региону, сада и за генерације које долазе", рекла је Вагнерова.
У предлогу закона је наведено да је званична политика САД-а подршка сувереној и мултиетничкој БиХ. Пружа се подршка држави на њеном путу ка евроатлантским интеграцијама те је предвиђена употреба санкција против оних који подривају Дејтон и демократију у БиХ.
Како је наведено, циљ је разоткрити улогу Русије у подстицању нестабилности у БиХ и угрожавању Канцеларије високог представника и мировног присуства ЕУ у БиХ.
Закон налаже санкције и страним особама које поткопавају Дејтонски мировни споразум или на неки други начин угрожавају стабилност БиХ.
Захтева се редовно извештавање како би се успоставио снажан надзор Конгреса над употребом санкција како би интерни и спољни актери који нарушавају стабилност БиХ за такве радње одговарали.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала