- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блумберг: 50 милиона тона жита могло би до краја године бити извезено из Русије и Украјине

© Sputnik / Максим Дурнев Почетак рада заједничког координационог центра за жито у Истанбулу.
 Почетак рада заједничког координационог центра за жито у Истанбулу. - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Очекује се да би око 50 милиона тона жита могло бити извезено до краја године из Русије и Украјине преко заједничког координационог центра за безбедан извоз жита, чије седиште је у Истанбулу, саопштио је портпарол председника Турске Ибрахим Калин, преноси Блумберг.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према његовим речима, 20-25 милиона тона жита налази се у складиштима Украјине и 25-30 милиона у Русији.
Калин је подсетио да је прехрамбени споразум потписан на четири месеца, али није искључио да би споразум могао бити продужен.
Како је раније објављено, први бродови са украјинским житом могли би напустити црноморске луке у наредних неколико дана.
Са своје стране, заменик министра иностраних послова Русије Андреј Руденко изјавио је да се Москва нада најбољем када је реч о реализацији споразума о извозу жита, потписаног у Истанбулу, али не може да искључи и могућност да он пропадне.
„То не зависи само од Русије, него и од других околности“, рекао је дипломата.
Он је навео да Москва очекује да ће партнери Русије у споразумима о укидању ограничења испоруке руских прехрамбених производа и сарадњи Русије у извозу украјинског жита поштовати своје обавезе.
Прес-служба украјинске ратне морнарице саопштила је да су поново почеле да раде црноморске луке Одеса, Черноморск и Јужни и спремају се за пријем и слање бродова са пољопривредним производима.
Како се наводи, оне се припремају за испловљавање бродова са украјинским житом у оквиру прехрамбеног споразума.
Министар одбране Турске Хулуси Акар објавио је у среду да је почео са радом координациони центар за жито у Истанбулу. Делатност центра чије седиште је на турском Универзитету Министарства одбране координисаће Уједињене нације. У саставу центра су представници Русије, Украјине, Турске и УН.
У Истанбулу су 22. јула потписани мултилатерални споразуми о укидању ограничења на испоруку руских производа за извоз и о помоћи Русије у извозу украјинског жита. Споразум који су потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке.
Уједињене нације су више пута саопштавале о прехрамбеној кризи због дефицита жита, а Запад је оптуживао Русију да спречава извоз украјинског жита на светска тржишта. Москва је категорички демантовала такве оптужбе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала