- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватски министар тражио од Аустрије да врати усташки грб у Блајбургу

© PixabayУсташка застава
Усташка застава - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Хрватска је апеловала на аустријску извршну власт да помогне у настојањима да се у Блајбургу врати хрватски грб с првим белим пољем који је био проглашен фашистичким, изјавио је хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман током радне посете Бечу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Министар се састао са аустријским колегом Александером Шаленбергом с којим је, између осталог, разговарао о осетљивом питању за Хрватску, а то је уклањање грба с првим белим пољем на Блајбургу.
„Иако ми знамо да је то питање савезне земље и локалних власти, али сам свеједно ипак апеловао на извршну власт да помогне у настојањима како би се тај грб вратио на начин да се појасни да је то историјски грб и да га не треба доводити у везу с режимом за време Другог светског рата“, рекао је Грлић Радман, преноси Н1.
Грб, који се налазио на приватном поседу аустријског удружења Почасни блајбуршки вод, уклоњен је у мају а Министарство спољних послова Хрватске је реаговало протестном нотом у којој је истакнуто како је „сам грб вековима био саставни део хералдике Хабсбуршке Монархије и као такав често је истицан на разним историјским грађевинама и у разним историјским списима, и зато нема и не може имати противуставне конотације“.
Тако је наведено да је „проглашење историјског хрватског грба фашистичким симболом непотребно наштетило угледу Републике Хрватске“ и да такво тумачење Хрватска „најоштрије одбацује“.
Грлић Радман је свом колеги споменуо и жељу хрватске владе да се хрватски језик у Аустрији третира као посебни и раздвоји од вештачке језичке творевине – тзв. БКС (босански/хрватски/српски) језик .
Подсетио је да је аустријско министарство образовања препоручило 1996. године „тај вештачки језик који је нама неприхватљив, тзв. БКС“ и рекао је да Хрватска тражи да се „хрватски језик раздвоји у основним школама, средњим школама, у гимназијама и да се третира као посебан језик с обзиром на историју јер знамо да је хрватски језик још у време Хабсбуршке Монархије био службени језик, а данас је службени унутар ЕУ као 24. језик“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала