- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како нас море лечи и штити

CC0 / Pixabay / море
море - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Један милилитар морске воде садржи хиљаду честица морске соли. Током једног дана проведеног на мору, дете удахне око десет милијарди ових честица, које имају лековито дејство на дисајне путеве, бронхије и плућа.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Морска со у ваздуху и води садржи чак тридесет два хемијска једињења која су веома важна за правилно функционисање људског организма. Постоји много лековитих својства морске соли, а за нас је најважније следећих пет.

Пречишћава крв и повећава ниво хемоглобина

Јони соли у мору продиру кроз нашу кожу и улазе у крв, што подстиче производњу крвних зрнаца и повећава ниво хемоглобина, металпротеина одговорног за пренос кисеоника у ћелије организма.

Уравнотежује функционисање ендокриних жлезда

Морска со садржи многе лековите макро и микро елементе (јод, калцијум, калијум, магнезијум, сумпор), минерале и катализаторе који убрзавају метаболизам и побољшавају функционисање ендокриног система. Осим тога, морска со садржи и многе биолошке стимулаторе који активирају функционисање жлезда кроз унутрашњу секрецију и стимулативно делују на цео организам.

Јача нервни систем

Морска со садржи мале количине брома који умирује и магнезијума који подстиче елиминацију вишка воде. Дејство ова два елемента смањује ризик добијања главобоље. Морска со позитивно утиче и на рецепторе у кожи и она остаје у слоју епидермиса три до четири недеље након уласка у море.

Промовише развој менталних способности

Морска вода садржи јод који је важан за правилно функционисање штитне жлезде и за синтезу хормона који подстиче интелектуални развој и јача менталне способности. Деца која немају довољно овог важног хормона у организму могу да заостају у психофизичком развоју.

Штити од прехладе и бронхијалне астме

Морска со снабдева тело селеном, хемијским елементом кључним за функционисање штитне жлезде и одржавање имунитета, пише Б92.
Сунчање - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
ДРУШТВО
Све о сунчању - корист, опасност, како се заштитити: Савети српских стручњака
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала