- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон: Русија покренула светски хибридни рат

© AP Photo / Thomas PadillaПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон назвао је дејства Русије у украјинском сукобу „новом врстом светског хибридног рата“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Русија је у суштини покренула нову врсту светског хибридног рата. Ово је апсолутно јасно за нас Европљане. Ово говорим за афрички континент“, рекао је Макрон на конференцији за новинаре у Бенину.
Макрон сматра да Русија користи „информације, енергетику и храну“ као оружје. Он је Русију назвао „једном од последњих империјалних колонијалних сила“.
Према његовим речима, Русија „прибегава уценама, користећи храну као средство“. Русија, према његовим речима, чини исто то према Европљанима и у области енергетике.
„То је компликованије, јер приходи Русије зависе од њене способности да прода гас. Мислим да Европљани раде исправно када покушавају да не наседну на ову стратегију“, рекао је француски председник и додао да је задовољан споразумом постигнутим у уторак у Бриселу о добровољном смањењу потрошње гаса у Европској унији.
Француски лидер такође је оптужио РТ и Спутњик да се наводно баве „пропагандом у служби режима“.
Руска страна више пута је негирала такве тврдње. Тако је 25. јула портпарол председника Русије Дмитриј Песков рекао да је Русија и у најтежим тренуцима настављала да испуњава своје обавезе у испорукама енергентима. Према његовим речима, смањивање испорука је последица „незаконитих ограничења која су увели сами Европљани, а посебно Немачка“.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала