- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Михајловићева: Нема више затварања српске енергетике, спремни смо за сарадњу

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗорана Михајловић
Зорана Михајловић - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Једини гаранти безбедности у гасном сектору за Србију су повезивање са државама у региону и могућност набавке гаса од више различитих добављача, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
Она сматра да је наша земља спремна за сарадњу са другим државама у домену енергетике и да се неће вратити време у коме је српска енергетика била затворена.
Она је навела да су приче о томе није могуће набавити гас из других извора, сем руског, нетачне и да иза тога стоје разни интереси због којих је српски енергетски сектор годинама био затворен.
"Све приче које се чују да неће бити ниједног другог гаса осим руског, да неће до нас доћи ниједан други, да нема довољно азербејџанског гаса, да нема довољно капацитета у ТНГ терминалу у Грчкој, то су стални отпори отварању тржишта", рекла је Михајловићева.
Према њеним речима, Србија има једног добављача гаса, то је Руска Федерација, као и два правца снабдевања, од којих је један - Хоргош, затворен за трећу страну која би евентуално понудила гас.
"То је у претходном периоду резултирало тиме да је цена гаса за привреду била највиша у Европи, јер смо били затворени, делом су то интереси лобија", објаснила је министарка.
Истакла је да је наша земља сада почела да се отвара, као и да је очекивано да по том питању има много отпора, напада и коментара.
Михајловићева сматра да је "српски енергетски сектор годинама, (не само последњих шест година), био затворен" и да је велика штета што актуелну светску енергетску кризу наша земља дочекује са знатно мање могућности за снабдевање енергентима.
"Да смо раније завршили гасовод Ниш-Димитровград и да смо разговарали о повезивању са другим државама, имали бисмо више могућности за снабдевање гасом. То су све пројекти чија изградња траје годину-две, а не 100 година. Нисмо улагали ни у нове капацитете и зато данас увозимо струју, што није смело да се деси", закључила је Михајловићева.
Најавила је да ће следеће године у септембру бити завршена интерконекција са Бугарском, те да ће наша земља добити могућност да бар 40 одсто гаса за сопствене потребе добија од других добављача, додајући да је то гаранција безбедности у гасном сектору.
"Разговарамо о изградњи интерконекције са Северном Македонијом, штета је што нисмо раније радили на повезивању са Румунијом и Хрватском, која повећава капацитет на ТНГ терминалу на Крку", оценила је министарка.
Поручила је да Србија треба искористи свој положај и повеже се са државама у региону, уколико жели да буде енергетски безбедна.
Нагласила је да повратка на "старо" више нема и да више нема затварања српске енергетике.
Она је ово изјавила одговарајући на питања новинара после представљања предлога Интегрисаног националног енергетског и климатског плана Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала