- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Покренута процедура да Новак игра у Америци – Бајдену стигло писмо

© AP Photo / Andres KudackiНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Једина организација која се бави промоцијом професионалног тениса у расејању, компанија „Спортс Менаџмент“, у власништву Небојше Јовановића, уз консултације са Српско-америчком гласачком алијансом (САВА), покренула је политичку иницијативу, како би се најбољем српском тенисеру Новаку Ђоковићу дозволило да учествује УС Опену.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како је пренео Српски радио Чикаго, у писму које је послао председнику САД Џоу Бајдену и америчким званичницима који могу утицати на одлуку да се Новаку дозволи учешће на турниру, Јовановић је споменуо специфичну правну клаузулу - Председничку прокламацију 10294 од „националног интереса“.
Спутњик је већ писао о томе да према одељку 3(б) у председничкој прокламацији САД може да дозволи Новаку да уђе невакцинисан у земљу ако је особа од националног интереса на шта могу да утичу једино дипломатски преговори.
Поред председника Бајдена, ту врсту изузећа могу да донесу Ентони Блинклен, државни секретар, Пит Бутиџиџ, секретар за саобраћај, као и Алехандро Мајоркас, директор унутрашње безбедности.
На основу ове Прокламације Јовановић је упутио писмо.

„УС Опен је највећи тениски турнир на свету, и он неће бити оно што јесте без Новака Ђоковића. С обзиром на економску ситуацију и кризу на свим нивоима, Америка не сме дозволити да се УС Опен не одигра у свом пуном сјају и капацитету, што значи и долазак Новака Ђоковића који је три пута крунисан на УС Опену. Новак не представља никакву безбедносну претњу, један је од најздравијих људи на свету због свог дисциплинованог живота и служи као узор и инспирација милионима широм света. У интересу је Америке да највећи турнир света угости и најбољег играча света, посебно што је управо освојио седми Вимблдон у Лондону“, поручио је Јовановић, који је 22. јула посла писмо председнику Џоу Бајдену.

Одговор на Јовановићев захтев је стигао из Беле Куће, као и од секретара Бутиџиџа.
„Најважнији разговор и косултације настављамо са републиканском Конгресменком Клаудијом Тени и њеним тимом, која се јако заузела да контактира председника Бајдена и предложи евентуалну процедуру у Конгресу. У томе помаже и члан наше САВА организације, адвокат Борко Комненовић, надгледајући могуће правне параметре. У контакту смо и са конгресменом Франком Мрваном, демократским чланом у чијем дистрикту је велики број српско-америчких гласача, укључујући и сам Српски радио Чикаго. Било би значајно имати сагласност из обе партије по овом питању“, рекла је др Олга Раваси, председник и оснивач Српско-америчке гласачке алијансе (САВА).
УС опен почиње 29. августа у Њујорку и трајаће до 11. септембра, а најбољи српски тенисер нема права учешћа, јер као невакцинисани страни држављанин не може да уђе на територију САД.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
СПОРТ
Шљака и бетон су „резервисани“, а чија је трава?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала