- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Да ли и како Ђоковић може на УС Опен?

© AP Photo / Gerald HerbertНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Ближе се 29. август и УС Опен, а како који дан буде пролазио, тако ће питање око одласка Новака Ђоковића у Сједињене Америчке Државе бити све битније и гласније постављано. Чак се и страни медији питају на који начин Новак може да оде и заигра на последњем Гренд слему у сезони. Има неколико начина, мада је питање да ли ће бити нешто од тога.
Први и најлакши: да се Ноле вакцинише. Али, јасно је да од тога нема ништа.
Други – да добије посебну дозволу од америчких власти да уђе у земљу и одигра турнир, што је можда и најреалнија опција од свих понуђених, али сама по себи није превише вероватна.
Трећи – да САД у међувремену повуку тренутне мере и допусте свим невакцинисаним странцима да уђу у земљу.
Четврти – да Новак достави доказ да би вакцинација негативно утицала на његово здравље, односно неки вид медицинског изузећа. Нешто слично Ноле је пробао и у Аустралији јер је пре турнира био заражен вирусом, али знамо како се све завршило.
УС Опен се огласио раније овим поводом и истакао да он само по себи не прави проблем око вакцинације, али праве власти у САД.
„УС Опен није увео обавезну вакцинацију за своје учеснике, али ће поштовати одлуку Владе САД која се тиче уласка у земљу невакцинисаних неамеричких држављана“, пише у саопштењу турнира.
Новак је на отварању терена у Високом јасно истакао свој став. И сада чека, као што чекају милиони његових навијача.
„Што се тиче тениских тренинга, надамо се добрим вестима, да могу да уђем у Америку и да играм. Међутим, нема много времена да се неке ствари промене. Шта је до мене, ја сам урадио. Оно што могу да урадим сам урадио, друго шта ми саветују - ја нећу. Чекам добре вести и надам се да ће их бити. Ако не, бићу овде, тренираћу, играћу регионалне турнире тамо где ме пуштају", рекао је Ђоковић.
Одлуку о изузећу у Америци могу да донесу најпре Џо Бајден, председник, затим Ентони Блинклен, државни секретар, Пит Бутиџиџ, секретар за саобраћај, као и Алехандро Мајоркас, директор унутрашње безбедности.
Такође је важно да град Њујорк даје дозволу невакцинисаним играчима да играју, што значи да Новака кочи „само“ улазак у САД.
Ово је наблесавија ствар икад! Може ли неко да тргне успаваног Џоа из дремежа и каже му да је пандемија завршена?“, написала је Рејчел Кампос-Дафи, водитељка Фокса.
А, процену ситуације дао је и чувени тенисер Џон Мекинро.
„Новак не добија поштовање које заслужује, он је сјајан. Не слажем се са његовом одлуком да се не вакцинише, али је поштујем. Један је од најспремнијих људи на свету, све што ради са својим телом ради пажљиво. Жао ми је што је дошао у ситуацију да буде врећа за ударање“, рекао је Мекинро.
Многи Американци су изнервирани због чињенице да Новак не може да уђе у земљу зато што је невакцинисан, чак је покренута и петиција да се Нолету дозволи такмичење на УС Опену.
Јавили су се и амерички тенисери, али и политичари. Рецимо, Тед Круз се обратио Џоу Бајдену и поручио му да пусти Новака да игра.
Такође, сенаторка Тенесија Марша Блекбурн истакла је да је апсурд да Ђоковић не може да уђе у земљу, те да Бајден жели да "гура" пандемију довека.
Поред њих, на Новаку страну стали су и Ричард Гренел, Рон Џонсон(сенатор Висконсина), Дру Спрингер (сенатор Тексаса), Рен Пол(сенатор Кентакија) и Клаудија Тини, конгресмен Њујорка.
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
СПОРТ
Федерер мора да санкционише Медведева? Рус је најбољи на свету, али непожељан у тиму Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала