- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска: Украјински националисти заузели дечију болницу и присилно држе пацијенте у подруму

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаУкрајинска војска у Донбасу
Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Украјински националисти заузели су болнице у разним градовима, распоредили у зградама војну технику и муницију, при чему се у Сумију за то користи дечија болница, чије пацијенте присилно држе у подруму, изјавио је начелник Националног центра за управљање одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„У Харкову се на подручју градске клиничке болнице бр. 7 налазе јединице украјинског националистичког батаљона 'Кракен', а све пацијенте су независно од њиховог здравственог стања цинично истерали из здравствене установе“, објаснио је Мизинцев.

Он је истакао да су у дворишту зграде регионалне психијатријске болнице у Виници „неонацисти распоредили војну технику, при чему нису евакуисани становници околних стамбених објеката“.
„У згради дечије градске клиничке болнице у Сумију распоређен је штаб територијалне одбране, складиште оружја и муниције, а у подруму се присилно држе особље и пацијенти болнице“, нагласио је генерал.
Како је прецизирао, у Николајевки у Доњецкој Народној Републици, на подручју централне регионалне болнице, војници Оружаних снага Украјине разместили су упориште, распоредили оклопна возила, приступ установи је миниран, али локално становништво о томе намерно није обавештено.
Мизинцев је, такође, истакао да су деминерске јединице Оружаних снага Русије и Министарства за ванредне ситуације провериле 5.716, 77 хектара територије, 41 објекат, четири моста и 9,64 километра путева. Том приликом, онеспособљено је 144.976 екслозивних објеката у ДНР и ЛНР, на дневном нивоу 5.963.
Он је подсетио да деминерске јединице настављају да испуњавају задатке који се тичу чишћења ДНР и ЛНР од експлозивних направа.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала