- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Скандалозно обраћање Мила Ђукановића: Дритану ће судити историја – СПЦ је опаки инструмент Русије

© Tanjug / SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GOREМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да ће црногорском премијеру Дритану Абазовићу „судити бирачи, судови и историја“ уколико буде водио политику која је против интереса Црне Горе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ђукановић је за војвођански портал Аутономија рекао да је критичан према владином маневру да претходно усаглашеним приоритетима, који се тичу добре динамике на европском путу, „веома брзоплето претпостави тему потписивања Уговора са Српском православном црквом (СПЦ)“.
Рекао је да и у Црној Гори и у суседству има доста оних оних који не желе да виде Црну Гору као стабилну, грађанску, просперитетну државу и чланицу ЕУ.
„Овим маневром владе они су добили поклон из својих историјских снова. Шта год да је био мотив за то, било ком државном органу или појединцу, историјску одговорност неће моћи да избегне“, поручио је Ђукановић.
Рекао је да је много тога спорног у уговору са СПЦ, пре свега јер је усвојен на брзину и иза леђа јавности, затим „историографски фалсификати, лажи којим СПЦ, као најопакији инструмент великосрпског национализма и руског империјализма на Балкану, покушава да помогне крађу црногорске историје“.
Председник Црне Горе додаје да је и пуно норми из тог уговора у сукобу са Уставом и системским законима Црне Горе.
„И да поновим – све то разарање Црне Горе покушава да легитимише Влада Црне Горе“, казао је Ђукановић.
Он је као „веома споран“ оценио и пројекат Отворени Балкан, јер је реч о алтернативном сценарију за будућност Западног Балкана изван ЕУ.
„То нам не треба, треба нам чланство у ЕУ“, рекао је.
„Они који не виде наш регион у Европи, не виде ни мултиетничку демократију на Балкану. Њима се допада идеја промена граница, етничке и верске хомогенизације у оквиру увећаних држава. Као и обично, све креће традиционално са српске стране, овог пута ‘српским светом’. А наставља се, по аутоматизму, истим таквим великодржавним лудоријама“, рекао је Ђукановић.
Он је оценио да је ауторима идеје Отвореног Балкана циљ нестанак Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова и Северне Македоније и додао да би се то сигурно завршило „ратом и још понеким геноцидом“.
На питање да прокоментарише изјаву премијера Црне Горе Дритана Абазовића који је, након посете Београду, изјавио да је том „историјском посетом“ успео да „ресетује“ односе две државе, Ђукановић је упитао „да ли једна, било која посета, може да ресетује односе контаминиране готово два века“.
Према његовим речима, Србија већ два века има „хегемонистичку улогу“ на Западном Балкану, која је „провидно упакована у забринутост званичног Београда за угроженост Срба у региону“.

УРА: Ђукановићу пресудили бирачи, судови и историја чекају

Председнику Црне Горе Милу Ђукановићу пресудили су бирачи у већ неколико изборних циклуса, а судови и историја су и даље на чекању, поручили су из Грађанског покрета УРА премијера Дритана Абазовића из које су шефа црногорске државе означили јединим кочницаром европске будућности земље.
УРА је на тај начин одговорила Ђукановићу који јесматра да Абазовић избором приоритета актуелне владе кочи пут Црне Горе ка ЕУ.

"Док преко својих ангажованих медија из региона Ђукановић шири нетрпељивост, произвољне оцене и бесмислице о угрожености државе УРА и њен лидер брину о ономе што је највећи интерес државе а то је бескомпромисна борба против организованог криминала и корупције", поручили су из Абазовићеве странке.

Поручују да управо Ђукановић и њему слични политичари највише коче европски пут Црне Горе али и целог региона.
"Заражени вирусом прошлости, паранојом и личним фрустрацијама са којима у чељустима национализма, корупције и криминала држе цели регион већ деценијама. Само они са сопственом кризом идентитета (попут Ðукановића) који су променили стотину идеологија имају потребу да истичу такве теме у први план. Отуда не чуде оцене Ђукановића који у Дритану Абазовићу види сметњу за такав систем вредности и такав друштвени контекст", наводи се у саопштењу ГП УРА.
Поручили су и да је већинска Црна Гора загледана у будућост, а она је европска, док Ђукановић, кажу, "здушно и даље негује председник државе, хранећи њиме авети прошлости".
"Будућност лишену константном враћању у прошлост због које цели регион деценијама тапка у месту заостајући за ЕУ", поручили су из ГП УРА.
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
РЕГИОН
Каварић о предлогу за измјену Темељног уговора: Наддржавне НВО и њихове бесмислице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала