- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Бивши гувернер Шошкић о санкцијама Русији: Запад да схвати да не треба да истрајава у грешкама

CC0 / Pixabay / Економија
Економија - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Професор Економског факултета у Београду Дејан Шошкић оценио је да санкције Запада према Русији нису адекватно одмерене од почетка, да је једна од њихових последица и инфлација која се бележи у целом свету па и Србији, и да је актуелна ситуација на глобалном нивоу дугорочно неодржива са потенцијалним политичким последицама.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Шошкић је проценио да, ако би се смањиле тензије (око украјинске кризе), свет у целини би могао да прође годину без рецесије, али да ће, ако не дође до тога, највећу цену платити Европа док ће Србија, која је врло зависна од Европе, такође осетити „озбиљне изазове“.
„Морала би да се озбиљно ревидира тренутна политика Запада, да схвате да не треба истрајавати на погрешним решењима. Када искључите таквог снабдевача као што је Русија са светског тржишта и погледате колико ће грађани плаћати бензин или грејање и осетити пад животног стандарда, онда је рефлекс демократских система да се траже (политичке) промене“, казао је Шошкић за Нову С.
Он сматра да је актуелна ситуација дугорочно неодржива, са потенцијалним политичким последицама.
„Чини ми се да постоји висока сагласност Запада у спровођењу политике санкција према Русији, а да те санкције нису адекватно одмерене од почетка. Санкције оваквог типа могу бити делотворне према малим привредама које нису интегрисане у глобалне ланце снабдевања. Руска економија, са друге стране, је шеста на свету и у европском врху, а не производи само енергенте, већ и руде, метале и храну“, упозорио је Шошкић.
Када је реч о инфлацији, Шошкић, који је и некадашњи гувернер Народне банке Србије, оценио је да се свет и Србија „нажалост“ већ вероватно налазе у ситуацији када произвођачи и трговци у своје цене урачунавају будућа инфлациона очекивања, што ствара „инфлациону спиралу“.
Према његовом мишљењу, проблем инфлације не могу да реше само централне банке подизањем референтних каматних стопа.
„Не треба очекивати превише од централних банака, јер ова инфлација може да се реши само отклањањем проблема у понуди (робе и услуга) а ти проблеми се налазе у ланцима снабдевања, због украјинске кризе и санкција Запада према Русији. Без квалитетних политичких решења који ће се изборити са таквим проблемима, тешко је изборити се са овом инфлацијом, која је и последица санкција“, упозорио је Шошкић, преноси портал НСПМ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала