- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта вам је промакло на фотографији пара Зеленски: Порука само за посебне - следећи је космос

© AP Photo / Sergei GritsЈелена и Владимир Зеленски, жена украјинског председника и председник Украјине
Јелена и Владимир Зеленски, жена украјинског председника и председник Украјине - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
На фотографијама у „Вогу“ Владимира и Јелену Зеленски треба на Западу да виде као хероје. Оне који су их ставили у најпрестижнији модни часопис, док се у Украјини гине, не занима реакција народа, ово је изврнута стварност, манипулација ПР машине за публику са скупим картама, у Уједињеним нацијама и америчком конгресу, кажу саговорници Спутњика.
Украјински председник Владимир Зеленски и његова супруга Јелена дали су у Кијеву интервју најпрестижнијем модном часопису у свету, америчком „Вогу“.
Госпођа Зеленски говорила је о томе како супруг није могао да види своју децу од почетка рата са Русијом више од пет месеци због сталне забринутости за безбедност, колико му је било тешко, колико су сви пропатили.
Председник Зеленски је у одвојеном интервјуу за „Вог“ говорио о томе како је „болесно забринут“ за своју породицу, о ужасима који су се дешавали на периферији Кијева и ужасима који се дешавају сада „на окупираним територијама“ Украјине.
Исповести прате фотографије које су изазвале бурне реакције јавности, углавном негативне.
Шта треба да видимо, како да читамо фотографије озбиљног државника, чија земља је у рату, у модном часопису, питали смо фотографа Предрага Митића, нашег највећег мајстора сугестивних порука које се шаљу баш преко портрета.
Митић који је фотографисао готово све утицајне политичаре у Србији протеклих деценија, каже да је порука са насловнице Вога јасна и недвосмислена:
„Они су за себе хероји, хероји су за Украјину и за западни свет. То је порука „Вога“, насловне стране и целе репортаже. Пре свега бих по фотографијама тако протумачио намеру и поруку, а мислим да су заправо велики губитници“, каже овај уметник.
Митић додаје да су фотографије занатски врхунске, погледао је и видео снимак забележен док је фотограф радио, и то је одлично. Међутим, овај мајстор портрета каже да се ништа мање није могло ни очекивати од таквог часописа. Ипак, овакву врсту промоције, сматра неприкладном, па чак и непристојном.

„Док народ гине и са једне и са друге стране, док му је неколико градова потпуно порушено, он је нашао за сходно да се слика, иако је непрекидно на телевизији у некој радној униформи, зеленој мајици, панталонама и патикама. Тако дочекује државнике, а сад је лепо обучен, држи се за руку са женом, он је са својом породицом, док су многи људи изгубили породице или су на неком другом месту, а они су у рату“, каже Митић.

Интервју Владимира и Јелене Зеленски у познатом часопису наишао је на сличне коментаре корисника друштвених мрежа. Пар је предмет исмевања, а већина читалаца који имају негативне коментаре пита се одакле им морално право да те тако понашају.
Коментаришући ту салву увреда теоретичар медија Станко Црнобрња каже да је ово потез намењен искључиво публици „Вога“, јер часопис који кошта 25 долара не купују људи са улице који немају за хлеб. Суштина је у манипулацији за коју се тачно зна коме је намењена.
„У старту се видело с ким се има посла, ситуација сада само ескалира. Постављање питања морала је потпуно ван контекста, јер никада није била другачија прича, то је прича манипулације, а она је ван сваког моралног принципа. Та Западна машина ово ради од почетка, а манипулација негде успева, негде не успева. Огромно је засићење оваквим вестима и ситуацијама, то је просто једна изврнута стварност у којој је све могуће. Све је усмерено ка циљним публикама које на то треба да реагују. Њих не занима морал и етика, то уопште није у питању. Важно је само да машина ради“, истиче Црнобрња.
И Митић примећује да је ова ПР кампања креативна, али додаје да би, да је на месту уредника најпрестижнијег модног часописа на свету, све урадио другачије:
„Одвео бих га у смокингу у неки од његових градова и његову супругу обучену у бело, да се види како је све порушено, да буде такав концепт. Свака част Вогу, знају шта раде, то је тираж и престиж, али политика им се умешала у посао. Ово је више политичка фотографија, него нешто заиста креативно. Зеленском није тешко да емоције представи камери, он је глумац“, каже Митић и додаје да би, да није рат и да није прва дама, Јелена Зеленски, свакако заслужила да буде на насловној страни „Вога“.
Црнобрња примећује да Зеленски није чак ни глумац, већ стенд ап комичар, те управо због тога што је из тог миљеа, није му страна оваква ПР методологија.
„И он сам је од почетка ПР измишљотина, јер није из политичког света, па је у том свету успео у старту да ту манипулацију изведе. Уопште не сумњам да ће да се лансира у космос на некој Масковој ракети, да се јави из космоса. Не би ме изненадило да се за месец дана укрца у ракету и оде горе, да видимо из космоса како су ствари неправедне“, закључује Црнобрња.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала