- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Све више странаца жели да ради у Србији: За шест месеци издато близу 15.000 радних дозвола

CC0 / Pixabay / Пословни састанак — илустрација
Пословни састанак — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Србија је све привлачнија за странце који желе да живе и раде у њој. Бојан Станић из Привредне коморе Србије изјавио је да је за првих шест месеци 2022. године издато готово 15.000 радних дозвола странцима. Додао је да највише странаца ради у грађевинској индустрији која без њих не би могла да функционише.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Бојан Станић каже да је, према подацима Националне службе за запошљавање, за првих шест месеци 2022. године издато готово 15.000 радних дозвола странцима.
"Током 2021. је било издато 24.000 радних дозвола, значи ове године ће бити значајно више, када се погледа цела година. Прошле године је било пак више у односу на пандемијску, што је и логично, али с друге стране у тој пандемијској 2020. години није било много мање него у 2019. години", рекао је Станић за РТС.
Говорећи о делатностима у којима странци раде, Станић је навео да предњачи грађевинска индустрија, али и доставе и сезонски послови, као и да има странаца који раде у великим компанијама у Србији.
Станић је објаснио да странци бирају Србију из више разлога, пре свега због тога што у појединим делатностима постоји мањак радне снаге, као у грађевинској индустрији. Додао је да у последње време у Србији реална зарада расте и да због изражене негативне демографске ситуације, Србија мора да буде атрактивнија у погледу услова за рад.
"Када говоримо о овим делатностима које су већ у дефициту са радном снагом, наравно да ту не може бити нарушавања конкуренције из простог разлога што ти људи недостају. Са друге стране, када говоримо о делатностима које захтевају високообразовне стручне профиле, онда је ту конкуренција и добра и због јаче конкуренције долази и до раста цене", навео је Станић.
Истакао је да постоји и неформална привреда, која чини 20 одсто бруто друштвеног производа и напоменуо да висока стопа неформалне економије постоји и у земљама Европске уније, али да се и тамо у одређеној мери толерише.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала