- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Светска економска елита позвала на укидање власништва над аутомобилима, мобилним телефонима...

© AP Photo / Markus SchreiberСветски економски форум
Светски економски форум - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Светски економски форум позвао је на укидање приватног власништва у име спасавања света од климатских промена, редуковањем потреба за енергијом која потиче од такозване зелене технологије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Потребна нам је револуција за чисту енергију, и то сада“, каже се на почетку чланка на сајту Светског економског форума.
Како се даље наводи, постоји недостатак „критичних“ метала, као што су кобалт, литијум и никл а који се користе у технологијама заснованим на коришћењу такозване чисте енергије. Светски економски форум наводи да би рециклирање старе технологије која користи ове метале могло да смањи несташицу, али да то једноставно није довољно. Зато се у тексту питају:
„Проблем је у томе што тренутно немамо довољно потребних метала, па чак и ако се узме у обзир рециклажа предвиђа се да ће потреба за производњом минерала порасти за скоро 500 одсто. Како онда даље?“
Главно решење овог проблема за њих јесте потпуно нови концепт односа према својини, тачније, да се „пређе са поседовања на коришћење“.
У тексту се даље каже:

„Будите искрени, вероватно имате бар један стари мобилни телефон који стоји на дну неке фиоке. Можда вам простор заузима и неки неискоришћен хард диск. Нисте усамљени. Аутомобил или комби у Енглеској вози се у просеку само четири одсто од укупног времена... Са аспекта коришћења ресурса ово уопште није ефикасно. Концепт дељења може да смањи власништво над опремом која се не користи, а самим тим и коришћење материјала. Платформе за заједничку употребу аутомобила као што су „Geraround“ и „BlueSG“ већ су искористиле прилику да понуде возила која се плаћају по сату коришћења.“

Светски економски форум додаје у тексту да људи не само да треба да се одрекну власништва над много чим, од аутомобила до паметних телефона, већ и да технологије и цивилизација морају да буду, како кажу, редизајниране како би се олакшала ова транзиција.
„Да бисмо омогућили шири прелазак са власништва само на коришћење, треба да се промени и начин на који дизајнирамо ствари и системе...“, напомиње се у тексту и додаје да је за транзицију са једног система на други кључан „процес дизајна“, како они називају креирање нове стварности, који треба да се фокусира на испуњавање основних потреба уместо на куповину производа.
„Ово је начин размишљања који је потребан за редизајнирање градова како би се смањио број приватних возила, али и друге употребе.“
У тексту се закључује да процес транзиције, од људи који поседују приватне ствари до оних који их само изнајмљују, неће бити лак. Светски економски форум то признаје, али тврди да је тај процес потпуно вредан крајњег резултата.
Форум у Давосу  - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
СВЕТ
Какав нови план за будућност најављује „светска елита“
Светски економски форум у Давосу - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2022
СВЕТ
Велика журка милијардера: Лоше прогнозе, испразне тезе, „брига“ за сиромашне и наравно – Зеленски
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала