- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Тужилаштво формирало предмет поводом промоције филма о Осману Растодеру

© Sputnik / Бобан НововићЦрногорска полиција
Црногорска полиција - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Више државно тужилаштво у Бијелом Пољу формирало је предмет поводом промоције документарног филма „Осман еф. Растодер, Ослобађање заборава“ у Петњици, и затражило од Управе полиције прикупљање обавјештења.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Пројекцију контроверзног документарног филма прошле седмице у Петњици, аутора Авда Хусеиновића, организовао је Бошњачки културни центар Санџак.
Плакате са ликом овог проглашеног ратног злочинца из Другог свјетског рата данима су са разних мјеста у вароши позивале становнике на промоцију, а да се нико није побунио нити покушао да их уклони.
Промоција је без проблема приређена, а организатори су процијенили да је пројекцији филма присуствовало до стотину грађана.
У јуну 1941. године Осман Растодер је именован за команданта муслиманског одреда Муслиманске милиције Санџака за Горњи Бихор.
Током Тринаестојулског устанка, његов одред је напао устанике код Берана. Његове снаге су запалиле неколико православних села на подручју географског простора који се означава називом Полица. Подржан од албанских нерегуларних снага, као и њемачких окупатора, 1944. године је из засједе побио 55 црногорских, као и италијанских партизана Гарибалдинаца, у близини села Врбица.
Растодер је са својим људима, према неким доступним подацима, учествовао и у злочину на подручју села Велика и Горња Раница, у Горњем Полимљу, када су заједно са њемачком јединицом Принц Еуген и СС јединицом Скендербег побили у једном дану, 28. јула 1944, више од петсто људи, углавном жена, дјеце и стараца. Ових дана у Скупштини Црне Горе расправљаће се о иницијативи да се тај злочин прогласи геноцидом.
Након што је пред крај рата проглашен за ратног злочинца, Осман Растодер је убијен 1946. године, под не сасвим разјашњеним околностима.
Бошњачка културна заједница Луксембурга финасирала је снимање овог контроверзног документарног филма и тај задатак повјерила босанском документаристи Авду Хусеиновићу.
Снимање је трајало двије године, да би филм премијерно био приказан 26. јануара ове године у Луксембургу, на дан погибије Османа Растодера. Тој промоцији је присуствовао и предсједник Бошњашког културног центра Санџак из Петњице, Алмир Муратовић, и њему је уручена новоустановљена награда која носи име Османа Растодера.
Са тог скупа је јасно поручено да се тражи његова рехабилитација.
Тада је најављено да ће услиједити промоција тог филма, најприје у Петњици, а потом и у Рожајама и Новом Пазару. Муратовић је, тако, ових дана организовао пројекцију у Петњици, којој је присутвовао и аутор филма.
Борачке организације Берана и Петњице су биле против промоције филма.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала