- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић: Темељни уговор би могао бити потписан у августу

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Темељни уговор државе Црне Горе са Српском православном црквом (СПЦ) могао би бити потписан у августу, након што сви још једном доставе мишљење о том документу, рекао је црногорски премијер Дритан Абазовић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Коменатришући изјаву митрополита Јоаникија да нису прихватљиве измене уговора са СПЦ, Абазовић је навео да се Влада Црне Горе одлучила за инклузиван приступ у процесу потписивања Темељног уговора.
“Постављам питање да ли се нека НВО и правни експерт укључио или знао да се потписује уговор са Католичком црквом или Исламском заједницом”, питао је премијер и додаје да без обзира на то све сугестије су добродошле.
Комисија која би се бавила тим актом, како наводи, није профункционисала јер су три члана које је предложио председник Црне Горе, одбила да учествују у раду.
Абазовић је казао новинарима и да у том случају принцип шведског стола не може да функционише. Поновио је и да мисли да Темељни уговор није толико важно питање.
Навео је да су већ добили писане коментаре на Темељни уговор Акције за људска права, а да имају најаве да ће то учинити и неки други чланови комисије.
"Морам да будем искрен, ја никакве новитете нисам чуо", казао је Абазовић, коментаришући сугестије на нацрт Темељног уговора, које су до сад стигле.
На питање када ће Темељни уговор бити потписан каже:
"Мислим да након што се тај процес затвори, процес да сви још једном доставе мишљења, ако желе можемо очекивати да то буде почетком августа или можда, средином или крајем августа. Те детаље нисмо договорили, али то је процес који смо довели до краја", казао је Абазовић.
Не стоји, каже, прича да Темељни уговор није у складу са Уставом, али како додаје увек остаје могућност да се то на суду провери.
"Али у добром духу немам ништа против да још неко да своје мишљење на Темељни уговор, али волео бих да то сад неко уради на иновативан начин, да нас упозори на нешто што до сад нисмо чули. Јер ако се овако будемо вртели у круг, шта хоћу да кажем 100 правника 100 мишљења, као за сваки акт", казао је премијер и додао да није за тензије и да имамо много важнијих тема.
"Надам се да ће се то врло брзо завршити у једној релаксираној атмосфери", истиче Абазовић, преноси РТЦГ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала