- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Аустријски ОМВ: Могућа смањења испорука гаса из Русије

© AFP 2023 / ALEXANDER KLEINOMV
OMV - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Аустријска компанија за нафту и гас ОМВ не очекује потпуни прекид испорука гаса из Русије, али наводи да су могућа смањења испорука „плавог горива“ у будућности, наводи се у извештају компаније.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Из ове перспективе, ОМВ не очекује потпуни прекид извоза природног гаса из Русије, али остаје неизвесност по питању будућих смањења испорука, што може довести до даљих губитака“, прецизирано је у документу.
У случају даљих прекида у испоруци гаса из Русије, ОМВ може употребити гас из својих складишта како би снабдела потрошаче и има приступ тржишту течног природног гаса, наглашава се у извештају.
Истовремено се наводи да је недавно смањење испорука „Северним током“ већ негативно утицало на финансијски резултат ОМВ.
Раније је компанија саопштила да је попунила складишта гаса скоро 80 одсто и да се резервисала додатне капацитете за транспорт гаса које ће јој омогућити снабдевање из алтернативних извора.
„Гаспром“ је 25. јула саопштио да се обуставља рад још једне „Сименсове“ гасне турбине на компресорској станици „Портова“, важном објекту за гасовод „Северни ток“, због чега је проток гаса смањен на 20 одсто укупних капацитета гасовода.
Компанија је од средине јуна смањила испоруке гаса „Северним током“, прво на 60 одсто, а затим на 40 одсто капацитета, објаснивши да је разлог застој у раду агрегата за пренос гаса. Једна од гасних турбина, која је била на ремонту у Канади, није могла да буде враћена у Русију, због санкција које је та земља увела против Москве. На инсистирање Берлина, проблем је правно решен и Канада је послала турбину, која се сада налази у Немачкој, али још није стигла до Русије, односно „Гаспрома“.
Љубинка Милинчић и Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Подкаст
Ексклузивно: Гледајте на Спутњику интервју са амбасадором Русије /видео/
Газпром нефт - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РУСИЈА
„Гаспром“ објаснио због чега је смањен капацитет испорука гаса „Северним током“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала