- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Допуњена поставка у Кући Ива Андрића у Херцег Новом

© AP Photo / UNCREDITEDИво Андрић са супругом Милицом Бабић-Андрић непосредно по добијању Нобелове награде за књижевност 31. октобра 1961.
Иво Андрић са супругом Милицом Бабић-Андрић непосредно по добијању Нобелове награде за књижевност 31. октобра 1961. - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Након више од пет деценија од када је Андрић последњи пут боравио у Херцег Новом, у дом нобеловца у том граду враћени су његови лични предмети који су од данас део сталне поставке „Андрићеве новске стазе, лица и предели“, саопштили су из Куће Иве Андрића.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Допуњену поставку отворио је данас потпредседник Општине Херцег Нови Мирко Мустур истичући задовољство што су у ревитализовано здање стигле „драгоцености које представљају сведочење о интимном животу нобеловца и његове вољене супруге Милице, њиховом боравку у Херцег Новом и лицима која су их дозвала у овај град“.
У циљу даље афирмације Андрићеве куће, озваничена је сарадња Јавне установе културе Херцег-фест и Задужбине Иве Андрића, протоколом који су потписале директорица Татјана Атељевић и управница, др Маја Радонић.
Отварање допуњене поставке и потписивање протокола уприличени су у оквиру манифестације „Иво Андрић - наш савременик“, поводом 130 година од рођења великог писца.
„Стална поставка Андрићевог дома сада је допуњена оригиналним намештајем, фотографијама, лулама и пишчевим интимним писмима, а по први пут у овом здању имамо и дела Милице Бабић, њене костимографске нацрте. У Кући се сада јасније препознаје дух двоје уметника и сенка срећног Андрића која постоји у само једном граду, у Херцег Новом“, истакао је Мустур.
Како је објаснио, након што је прошле године отворена стална музејска поставка наставило се са праћењем трагова Андрића и Милице и тако се дошло до експоната који нуде јединствени поглед на њихов живот.
Иво Андрић - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
КУЛТУРА
Иво Андрић – борац против колонијализма који је робијао због својих убеђења
„У име локалне управе желим да се захвалим свима који су допринели остварењу намере Општине Херцег Нови и ЈУК Херцег-фест да обогате поставку у ревитализованој Андрићевој кући. Данас са поносом можемо рећи да смо то учинили на начин који ће додатно освијетлити лични живот нобеловца и сваком пролазнику сведочити о томе да је Нови једини град на свету у којем је Андрић подигао кућу“, казао је Мустур.
Он је честитао потписивање протокола између ЈУК Херцег-фест, која газдује Андрићевом кућом, и Задужбине Иве Андрића, реномиране установе која, по жељи писца, чува његову заоставштину.
Како је истакао, ово партнерство ће бити важан основ за организацију програма о Андрићу и његовом делу, за откривање и представљање јавности мање познатих детаља из пишчевог живота.
Експонати којима је допуњена поставка су Андрићеве личне ствари, Миличини нацрти за костиме за позоришну представу „Охридска легенда“, уметничке слике, писма, породичне фотографије и део намштаја који се налазио у кући за време заједничког живота Милице и Ива у Новом.
Ови предмети, сачувани у породици Милице Бабић, недавно су, након провере и низа договора, откупљени и репарирани, а од данас део сталне поставке чији су аутори Татјана Корићанац и др Владимир Рогановић.
Поступак набавке поменутих експоната водила је магистар Гордана Поробић Крцуновић, која је, захваљујући се сарадницима, истакла да је терет комплетног оперативног посла око набавке и припреме ове поставке изнела организаторка у Андрићевој кући, Јована Вујовић, пројекат изложбене поставке урадила кустос Татјана Корићанац, а све уз подршку Општине Херцег Нови и председника Стевана Катића, преноси Танјуг.
Изложба Иво Андрић-поводом 60 година од добијања Нобелове награде у дворишту Државног архива Србије  - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
ДРУШТВО
Годишњица Нобелове награде – Андрић и данас живљи од нобеловаца чија су дела пала у заборав /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала