- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватска усвојила смернице за уштеду: Не грејте изнад 21, искључите уређаје из напајања, ходајте...

© Sputnik / Антон ДенисовШпорет на гас
Шпорет на гас - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Хрватски министар привреде и одрживог развоја Давор Филиповић саопштио је данас да је влада усвојила смернице за смањење потрошње гаса за 15 посто, у складу с препорукама Европске комисије земљама чланицама ЕУ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Како бисмо уштедели 15 посто гаса, усвојили смо смернице за уштеду енергије које се првенствено односе на промене понашања грађана“, рекао је Филиповић на конференцији за медије након седнице владе.
Према његовим речима, грађанима се препоручује да у грејној сезони температуру подесе на 21 ступен Целзијуса, а да у летњем периоду температура хлађења буде на 25 степени, преноси Танјуг писање хрватског портала Индекс.
„Ако се температура смањи за један степен, годишње се може уштедети 5 посто енергије за грејање. Треба тежити томе да максимална температура грејања буде 21 степен. За хлађење се препоручује да температура у просторији буде највише седам степени нижа од спољне. У складу с тим препоручује се да температура хлађења не буде испод 25 степени“, рекао је Филиповић.
Додао је да електричне уређаје треба искључивати из напајања јер док су прикључени троше енергију иако не раде и позвао грађане да пешаче, да користе јавни превоз и бицикле.
Поводом изјаве хрватског председника Зорана Милановића да нема смисла смањити хлађење, Филиповић је рекао да су смернице сачинили стручњаци.
Такође је изнео податак да је попуњеност „складишта гаса тренутно на 51 посто“, да се оно пуни максималним капацитетом и да ће до почетка грејне сезоне бити на 90 процената.
„Верујем да су људи одговорни и да ће прихватити ове смернице и на тај начин смањити своје рачуне“, рекао је Филиповић и закључио да ове мере нису ништа револуционарно, јер се и пре знало да се на тај начин штеди енергија.
Самит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
СВЕТ
Постигнут договор у ЕУ о смањењу потражње за гасом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала