- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Ствара се ред земаља које желе да се придруже ШОС

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да се ствара ред оних земаља које желе да ступе у састав Шангајске организације за сарадњу (ШОС) као пуноправни чланови и посматрачи, а поводом предстојећег самита организације у Самарканду, која ће се одржати у септембру.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Дневни ред самита у Самарканду чини се веома солидан, садржајан, а посебно је симболично што се, како се ближи самит, ствара својеврсни ред оних земаља које желе да се придруже као пуноправни чланови ШОС или посматрачи и партнери у дијалогу“, истакао је Лавров по завршетку преговора са узбекистанским председником Шавкатом Мирзијојевом на маргинама самита шефова дипломатија ШОС у Ташкенту.

Шангајска организација за сарадњу је евроазијска политичка, економска и безбедносна организација основана 2001. године у Шангају од стране лидера Кине, Казахстана, Киргистана, Русије, Таџикистана и Узбекистана. Изузев Узбекстана, све остале државе су биле чланице Шангајске петорке (основане 1996), а након пријема Узбекистана 2001. организација је добила садашње име. Индија и Пакистан придружили су се организацији 2017. године. На самиту ШОС у Душанбеу у септембру 2011. године започета је процедура пријема Ирана у организацију и пружања статуса партнера у дијалогу Египта, Катара и Саудијске Арабије. Белорусија је ове године поднела званичан захтев за приступање ШОС у својству пуноправног члана.
Самит ШОС одржаће се у септембру 2022. године у Самарканду.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
РУСИЈА
Лавров са кинеским колегом: Односи Русије и Кине се динамично развијају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала