- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Могућа обустава транзита робе у Калињинград због проблема са литванском банком

© Sputnik / Игор Зарембо / Уђи у базу фотографијаКалињинградска област
Калињинградска област - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Одбијање литванске банке, која сервисира транзит робе у Калињинград да сарађује са Русијом, значи да од 1. септембра неће бити могуће плаћање транзита и Литванија може да обустави пролазак транспорта, изјавио је губернатор Калињинградске области Антон Алиханов.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Руски отправник послова у Литванији Сергеј Рјабокоњ саопштио је да је Министарству иностраних послова балтичке државе упутио ноту због могуће обуставе плаћања за транзит до Калињинграда.
Како је објаснио дипломата, руски оператери који користе услуге Литванске железнице, морају да плаћају за превоз робе. Виљнус је све трансакције усмерио преко једне банке, „Шауљај банке“, која је најавила да ће од првог септембра обуставити све операције са Русијом.
Виљнус је од 18. јуна забранио превоз преко своје територије до Калињинградске области робе која је под санкцијама Европске уније: грађевинског материјала, метала, дрвета, цемента, ђубрива, алкохола, икре и других категорија. Генерално, око половине целокупног обима испорука. Према тврдњама литванских власти, придржавају се санкција ЕУ.
Европска комисија је, након тога, објавила саопштење у коме се појашњава да транзит у Калињинград друмским саобраћајем остаје под забраном, а транзит железницом је могућ уз одговарајућу контролу.
Вагони на железничкој станици у Калињинграду - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
РУСИЈА
Први воз са цементом стигао у Калињинград преко Литваније
Руски град Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
РУСИЈА
Литванија покушава да економски угуши Калињинград
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала