- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Случајно снимљено бизарно морско створење са пипцима /видео/

© Фото : screenshot/EVNautilusSolumbellula monocephalus
Solumbellula monocephalus  - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Џиновско морско створење са пипцима необичног изгледа које млитаво плута у дубинама Тихог океана зачудило је научнике који су морали да се запитају да ли је оно што виде нова врста.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Тим научника уочио је чудну животињу док су били на истраживачком броду Е/В „Наутилусу“, који користи организација која спроводи истраживања дубина мора Ocean Exploration Trust. Кад су слике бизарног створења дошле у фокус, остали су у чуду.
У недавно објављеном видео снимку, истраживачи су остали без даха док су гледали снимке бизарног створења. „Остао сам без текста“, може се чути како један од научника на броду говори ван камере, док је возило на даљинско управљање (РОВ) чамца скенирало дно океана и приближавало се чудном призору.
Неколико тренутака касније, научници су уочили још једно чудно створење у близини, иако нису могли да сниме друге јединке.
Са пипцима који се протежу 40 центиметара од стабљике дугачке скоро два метра и једним полипом који се храни бодљикавим пипцима који покривају полип попут шиљастих латица, створење је личило на веома чудан, слободно пливајући цвет који био је отприлике величине РОВ-а. Примећен је 7. јула на 2.994 метара испод површине у близини претходно неистражене подводне планине северно од атола Џонстон, неинкорпорисане територије САД и националног уточишта за дивље животиње у Тихом океану западно од Хаваја.
Истраживачи су у почетку сумњали да су се укрстили са Solumbellula monocephalus, такође познатим као морска оловка Solumbellula, која припада породици медуза, хидри и корала. Међутим, морске оловке су пре тога једино виђене у Атлантском и Индијском океану, тако да је могуће да су научници можда наишли на нову врсту.
Водећи истраживач експедиције и дубокоморски биолог и постдокторант на Универзитету у Бостону Стив Оскавич описао је биће као „фасцинантно“.
„С времена на време наиђемо на нешто што никада нисмо очекивали да ћемо видети, а то су често најмоћнија запажања“, рекао је он за Лајв сајенс.
„Приближили смо се крају крстарења и били смо на дну морског дна када смо приметили две [морске оловке]. Ону коју смо снимили је била огромна, вероватно исте величине или већи од Херкулеса, нашег РОВ-а. Када сам видео ову невероватну морску оловку на снимку, тачно сам знао шта би то могло бити“, додао је он.
Али само да буде сигуран, Оскавич је тражио информације од биолога на обали, који су му помогли да потврди да је реч о морској оловци, рођаку корала. На основу импресивне величине животиње, Аускавич је претпоставио да је прилично стара, али не може да наведе тачну старост. (Морске оловке достижу зрелост са пет или шест година и могу да живе више од једне деценије.)
„Пре тога, Solumbellula monocephalus никада није виђена у централном Пацифику и никада није ухваћена тамо“, рекао је он.
Занимљиво је да је откриће његовог тима дошло неколико месеци након што су научници у Шпанији назвали два нова рода морских оловака: Pseudumbellula и Solumbellula, од којих би ова друга укључивала нову врсту.
Међутим, Оскавич је рекао да је потребно још истраживања да се утврди да ли је ово прва пацифичка Solumbellula monocephalus или потенцијално нова врста у океанском басену.
„Овакви налази су ретки и никада нисмо очекивали да ћемо видети овако нешто“, рекао је он.
„Најузбудљивији део овог истраживања је да се с времена на време сусрећемо са овим стварима, и то заиста проширује наш хоризонт о томе где животиње могу да живе и опстају у дубоком мору“, навео је он.
Рибе - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Риба драгана, црни торпедо...10 најопаснијих животиња Средоземног мора /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала