- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Вице-премијерка Бугарске: Потребно нам је да преживимо зиму, а не нови Ф-16

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаАвиони Ф-16
Авиони Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Бугарска социјалистичка партија, која је део владајуће коалиције, категорички је одбила да размотри питање куповине друге партије ловаца Ф-16. Данас су министри из редова ове партије напустили седницу Владе, кад је почео део о предлогу који је раније стигао од САД.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према речима лидера БСП, вице-премијера и министра економије Корнелије Нинове, сада није погодно време да се разматра куповина нових авиона.
„Немамо представу шта ће се дешавати у наредних неколико месеци у економској, друштвеној и енергетској сфери у Европи и Бугарској. Сматрамо да је разматрање нових инвестиционих трошкова независно од њиховог обима за куповину нових осам Ф-16 апсолутно недопустиво, барем за нас“, изјавила је новинарима Нинова.
Она је истакла да њена партија не жели и неће учествовати у било каквим дискусијама на тему те куповине.

„Сматрамо да је Бугарској и нашем народу сада потребан овај новац, како би се преживела зима, а Бугарска извела из ове кризе. Инвестициони трошкови за куповину наоружања су оно што нам је сада најмање потребно“, закључила је она.

На самој седници, министар одбране Драгомир Заков је објавио да његове колеге имају питања поводом предлога америчке стране и да их је потребно разјаснити. Истовремено, он је нагласио да сада, када Бугарска има кредитну историју са САД, друга партија ловаца могла би се платити на рате, а прва би се могла исплатити чим земља добије прву партију авиона.
Заков је раније саопштио да се у потписани уговор уносе измене које се тичу наоружања и обуке особља. Вредност неких делова је промењена, међутим, укупна вредност посла остаје, као и раније, 1.26 милијарди долара. Парламент је подржао предложене измене.
Бугарска је 2019. године закључила уговор о куповини првих осам Ф-16 и одмах је платила за авионе. Требало је да стигну у земљу 2023-2024, али због ковида-19 и почетка специјалне операције Русије у Украјини испоруке касне, те се испорука авиона очекује почетком 2025. године.
Авион Ф-16 лети изнад Југозападне Азије - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
СВЕТ
Бугарски председник о ловцима Ф-16: Влада ће морати да донесе изузетно тешку одлуку
Амерички ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
РЕГИОН
Бугарски официр о куповини авиона: Швеђани нудили попуст, а наши политичари хтели искључиво Ф-16
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала