Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић о деценији власти и плановима за будућност: Много смо урадили, наредних осам месеци критично

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Наредних осам месеци су критични за све нас, али се држава припрема за тај тежак период, изјавио је председник Србије Александар Вучић приликом обиласка завршних радове на Kули Београд.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Нисмо случајно изабрали ову локацију да вам се обратимо на данашњи дан. Ово је један од пројеката који показује колико се Србија променила у претходној деценији, али је ово пројекат како морамо да се понашамо у будућности. Покушаћу да у неколико реченица објасним људима шта је оно што смо урадили. Наиме, две и по године откако траје велика криза у целом свету, откако је кренула корона. Пре тога, не заборавите, имали смо мигрантску кризу, а пре тога поплаве какве нису забележене у претходних сто година у Србији. Ова криза која није само здравствена, и економска је и социјална и финансијска и погодила је цео свет. У тим условима када је било много затварања привреде, ни смо то издржали боље него највећи део европских земаља јер смо били боље припремљени", рекао је Вучић.
Како је навео, успели смо да отворимо више од 250 нових фабрика, извозно оријентисаних углавном, које су поправиле стање нашег БДП-а, јер је извоз, каже, једна од четири ноге на којима стоји и привреда и раст једне земље.
Говорећи о плановима за предстојећи период, он је нагласио ће наредних осам месеци бити критични за цео свет.
"Већ има проблема са водоснабдевањем због суша. Не могу барже да нам довозе угаљ јер је пао водостај Дунава. Ми данас не бисмо увозили струју да смо хидролошки спремни. И август ће за нас бити тежак, имаће нижу производњу угња, зато га и увозимо. И данас се утискује гас у наша складишта у Мађарској. Нама је остало још 7 милиона кубних метара да наш део складишта буде сто одсто пун. Припремамо се. То финансијски није лако. Желим да људима покажем колико се боримо да обезбедимо сигурност. Од данас је цена струје од 540 евра по мегават сату а ми је данас наплаћујемо 14 пута мање", казао је председник Србије.
Додао је да када буде посекупела струја да ће то бити минимално повећање које неће угрозити животни стандард грађана, чак ни оних најсиромашнијих.
Када је реч о гасу, цене су у Европи скочиле, али оне количине које смо добили од Руса су много повољније, навео је Вучић.
"Две милијарде кубних метара гаса платићемо 750 милиона евра, а једну милијарду да купујемо по данашњој цени платили бисмо три милијарде. Зато можете да разумете зашто је Европа у страху, зашто су сви у страху", рекао је Вучић.
Љубинка Милинчић и Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Подкаст
Ексклузивно: Гледајте на Спутњику интервју са амбасадором Русије /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала