- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Земље Источне Европе оптужују Немачку: Нисте испунили све обавезе у испоруци оружја

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаТенк Т-72Б3 у конвоју војне технике на граници са Украјином у Армјанску
Тенк Т-72Б3 у конвоју војне технике на граници са Украјином у Армјанску - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Неке земље Источне Европе окривљују Немачку да не подржава Украјину довољно ефикасно по питању испоруке наоружања и на одговарајући начин не испуњава обавезе у складу са споразумима о обнављању заллихе земаља које своје оружје предају Кијеву, пише лист „Фајненшнал тајмас“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како лист наводи, првобитно разрађен план, у складу са којим земље Источне Европе испоручују Украјини оружје, а Немачка њихове залихе попуњава својим наоружањем, је пропао. Лист пише да је захваљујући том плану Немачка могла да избегне потребу да испоручује тенкове и оклопна возила непосредно Украјини и на тај начин не изазове незадовољство Русије.
Сада је тај план остао само „јабука раздора“, с обзиром да су савезници кривили једни друге да нису испунили своје обавезе у испорукама. Као пример се наводи трансакција Немачке и Пољске према којој је Варшава предала Украјини 240 совјетских тенкова Т-72 и рачунала да ће Берлин то компензовати тенковима „Леопард“ из сопствених залиха. Међутим, Немачка је предложила Пољској само 20 тенкова уместо 240. Према информацијама листа, та ситуација може да доведе до погоршања односа између Берлина и Варшаве.
Сличне трансакције су разматрали и са Словенијом, Словачком, Грчком и Чешком. На пример, у мају је немачки канцелар Олаф Шолц изјавио да је ће Грчка испоручити Украјини совјетска оклопна возила, а Немачка ће дати своја оклопна возила. Међутим, од тог договора ништа није било, пише лист.
„Евидентно је да Немачка губи поверење које је градила годинама“, наводи лист речи пуковника Бундесверга, посланика Родериха Кизеветера.
Раније је Русија западним земљама послала протестну ноту због испоруке наоружања Украјини. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да жеља Запада да Украјина победи Русију на бојном пољу само умањује могућност мировног процеса. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је нагласио да западне испоруке великог броја оружја Украјини не доприносе успешности руско-украјинских преговора и да ће имати негативни ефекат.
Украјинско тешко наоружање, 20 км северно од Дебаљцева - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РУСИЈА
Русија може оштро да одговори на повећање испорука западног оружја Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала